„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Biserica din Secuia, ctitoria urmaşilor slăvitului Voievod Ştefan
Într-un sat de lângă Vaslui, la Secuia, s-a ridicat în ultimul deceniu o frumoasă biserică. Asemeni strămoşilor noştri, locaşul de închinăciune a fost construit prin truda mâinilor preotului paroh şi a enoriaşilor. O susţinere importantă a venit din partea Centrului eparhial Huşi.
Moldova slăvitului Voievod Ştefan cel Mare este presărată de biserici mai noi sau mai vechi, ridicate cu multă jertfă de ctitori şi de credincioşii care au avut şi au credinţă în Dumnezeu. Aproape că nu există sat în care să nu existe un locaş de închinăciune unde oamenii să se adune pentru a-I mulţumit Celui Preaînalt pentru binefacerile primite. Multe localităţi sunt îmbătrânite, iar în multe dintre ele singurul intelectual este preotul, cel care alină prin rugăciune sufletele celor rânduiţi spre păstorire. Lipsurile materiale nu stau în calea celor care, cu timp şi fără timp, caută să vină în ajutorul celor care au nevoie de alinare sufletească. La aproximativ 12 kilometri de municipiul Vaslui, pe drumul către Crasna, se află satul Secuia. Potrivit istoricului, se spune că localnicii provin din ţinutul secuienilor din Ardeal, care au participat la luptele de la Podu Înalt de la Vaslui de pe 10 ianuarie 1475. Aceştia au fost împroprietăriţi de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ca recompensă pentru vitejia acestora. Şi astăzi, urmaşii lui Ştefan sunt în totalitate păstrători ai dreptei credinţe. Primul locaş de închinare din Secuia, în prezent filie a Parohiei Băcăuani, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, a fost ridicat în anul 1948, iar şase ani mai târziu a fost sfinţit.
Proiect realizat de preotul Neculai Rebegea
Vitregiile timpului au şubrezit locaşul de închinare, astfel că în anul 2005, preotul paroh Neculai Rebegea a început demersurile pentru ridicarea unui nou edificiu, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Acesta s-a construit în jurul celui vechi, iar acum se află în stadiul de finalizare. „Biserica a fost zidită din bolţari, cu mâinile noastre, în regie autonomă, cu participarea credincioşilor. Ne-am bucurat că mulţi tineri au venit să ajute la ridicarea sfântului locaş. Au fost ani când lucrările au stagnat din cauza lipsei meseriaşilor. Biserica are 21 de metri până în vârful crucii“, a amintit preotul paroh Neculai Rebegea. În urmă cu doi ani, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a vizitat şantierul de la Secuia. Preasfinţia Sa a felicitat comunitatea parohială şi a încurajat-o pentru a duce la bun sfârşit lucrările de construcţie. „Preasfinţitul Corneliu s-a bucurat când a aflat cum s-au desfăşurat construcţia locaşului de închinăciune. I-am adus la cunoştinţă Preasfinţiei Sale că proiectul este asemănător cu cel al bisericii de la Băcăuani“, ne-a spus preotul paroh Neculai Rebegea. Un ajutor consistent, în valoare de 10.000 de lei, a venit din partea Episcopiei Huşilor, bani cu care s-a cumpărat parchetul pentru edificiu. În acelaşi timp, sfântul locaş a fost dotat cu o centrală termică pe lemne, primită din Germania. Comunitatea enoriaşilor din Secuia reprezintă un model pentru toate parohiile unde se ridică biserici spre slava lui Dumnezeu şi a sfinţilor bineplăcuţi lui. Misiunea părintelui paroh Neculai Rebegea continuă, întrucât biserica de la Băcăuani necesită reparaţii şi consolidare.