„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Biserică în stil maramureşean, sfinţită de doi ierarhi la Dancaş
La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire s-a împlinit şi dezideratul credincioşilor din satul Dancaş, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, de a avea un locaş de rugăciune chiar în localitatea lor. Slujba de Sfinţire a noii biserici, construită de o echipă de meşteri maramureşeni, a fost săvârşită ieri de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii din Parohia Dancaş a Protopopiatului Iaşi 3 au găzduit ieri, 8 iulie 2018, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în localitatea lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei a doi ierarhi - Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor.
Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Dancaş îl aşteptau de atâţia ani. Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular i-au întâmpinat la poarta bisericii pe cei doi ierarhi, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, au fost conduşi de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de Târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de Sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Părinte Damaschin Dorneanul, care i-a îndemnat pe credincioşii din Dancaş să se roage în biserică mai întâi pentru sănătatea sufletului, apoi pentru sănătate trupească: „Aveţi de astăzi înainte această sfântă biserică în care veţi intra aducând înaintea Domnului ruga şi mulţumirea dumneavoastră. Dacă această biserică a fost sfinţită în ziua aceasta în care am ascultat această minune, şi anume Vindecarea slăbănogului din Capernaum, aşa să priviţi şi ceea ce veţi primi în acest sfânt locaş de cult. Ce a dat Domnul slăbănogului mai întâi? Iertare de păcate. Ce ne dă Biserica cel dintâi? Ce primim în Sfânta Biserică? Primim daruri cereşti, căci pe cele pământeşti le putem face şi noi, dar pe cele cereşti numai Dumnezeu din Cer poate să ni le dea. Ce ne dă Dumnezeu în Sfânta Biserică? Ne dă iertare de păcate, pe care nu o putem primi nicăieri în altă parte, nici măcar la medicul psiholog. Acolo ne uşurăm sufleteşte, psihologic, dar iertare nu putem primi”.
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Mihai Roşu a dat citire unei copii a Hrisovului de Sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba Târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.
Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Claudiu Constantin Gheorghiasa, care este şi director Activităţi neeconomice în cadrul Sectorului Economico-financiar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi construiască biserica, oferind distincţie de vrednicie primarului localităţii, membrilor Consiliului Parohial, precum şi tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. „Bisericile ne cheamă să ascultăm cuvântul din Evanghelie, anume «Sus să avem inimile!». Sus să avem inimile pentru că, deşi suntem împovăraţi de păcate şi s-ar cuveni să privim doar spre pământ, Dumnezeu, în iertarea Lui, ne îndeamnă să avem privirea spre Cer, întocmai cum turla acestei biserici în stil maramureşean se înalţă spre văzduh”, le-a spus la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor din Dancaş.
Povestea ridicării locaşului de cult
Parohia Dancaş a fost înfiinţată, prin Decizie a Permanenţei Consiliului Eparhial Iaşi, în anul 2002, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca urmare a dorinţei acestuia de revitalizare a vieţii religios-culturale, prin construirea de locaşuri de cult în fiecare sat din Arhiepiscopia Iaşilor.
Până în anul 2002, satul Dancaş a fost filie a Parohiei Ciurbeşti, paroh fiind părintele Romeo Ungureanu. Prin grija acestuia, în anul 1999 s-a sfinţit locul pe care este construită biserica, de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Începând cu anul 2002, Parohia Dancaş a fost suplinită de către părintele Adrian Amaziliţei de la Parohia Horpaz. Acest lucru s-a datorat şi faptului că sătenii din Dancaş împreună cu cei din Horpaz, în perioada interbelică, au construit, pe dealul dintre cele două sate, o biserică din cărămidă care să deservească ambele comunităţi. Această biserică a fost finalizată în anul 1935, fiind construită pe locul uneia mai vechi, din lemn, care s-a ruinat. Locaşul de cult se află în cimitirul satului Horpaz, în care sunt înmormântaţi şi credincioşii din Dancaş, în acest cimitir descoperindu-se pietre de mormânt ce datează de la anul 1814.
În 2012, Parohia Horpaz a donat un teren Parohiei Dancaş, pentru construirea unei biserici. Din acest an s-au început demersurile pentru ridicarea bisericii parohiale, construită din lemn, în stil maramureşean, cu influenţe moldoveneşti, beneficiind de susţinerea domnului Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, şi a Consiliului local Miroslava. După obţinerea binecuvântării de la Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi aprobarea proiectului de către Comisia pentru Construcţii bisericeşti (proiect realizat de preotul arhitect Costin Emil, din Baia Mare, judeţul Maramureş), s-a început construcţia bisericii. Lucrările efective au început în data de 26 septembrie 2013, când s-a turnat temelia bisericii. Pe parcursul anului 2014, o echipă de meşteri maramureşeni, condusă de domnul Vasile Bârsan din localitatea Bârsana, judeţul Maramureş, au construit biserica până la cornişă, chiar în localitatea Bârsana. Pe 1 iulie 2015 biserica a fost adusă acasă, în Dancaş, unde s-a început asamblarea ei. La finalul lunii octombrie 2015 biserica era deja acoperită. Apoi au urmat, firesc, montarea ferestrelor din lemn stratificat, realizarea finisajelor interioare şi exterioare, ignifugarea lemnului cu soluţie specială şi lac ignifug, realizarea instalaţiei electrice şi a celei termice, precum şi împodobirea bisericii cu o frumoasă catapeteasmă, sculptată în lemn de stejar de către domnul Marcel Potoroacă din localitatea Bogonos, comuna Leţcani, judeţul Iaşi. Icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de către domnul Marius Pavel din Dancaş.