„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica „Înălţarea Domnului“ din Copălău a fost sfinţită
Ieri, 11 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Înălţarea Domnului“ din localitatea botoşăneană Copălău.
Sute de credincioşi au fost prezenţi ieri, 11 septembrie, la sfinţirea bisericii Parohiei Copălău, judeţul Botoşani. Slujba de târnosire a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locaşului de cult. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul preoteselor din Protopopiatul Botoşani.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la Apostolul şi pericopa evanghelică care se citesc în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci: „Cuvintele Domnului Hristos şi ale Sfântului Apostol Pavel constituie întreaga taină a credinţei creştine pentru că totul se cuprinde în faptul că Dumnezeu, la momentul potrivit, a trimis pe fiul Său în lume, ca să trăiască printre oameni, să Se nască din Duhul Sfânt şi din Sfânta Fecioară Maria; să trăiască viaţa unui om cu toate aspectele care aparţin acestei vieţi, în afară de unul singur: viaţa noastră este cu păcat, a Lui a fost fără păcat. Dumnezeu a coborât printre oameni şi le-a arătat acestora calea care duce către Împărăţia cerurilor. Mai mult, a luat asupra Sa toată durerea şi consecinţele păcatelor oamenilor, a fost răstignit pe Cruce, a înviat însă a treia zi, S-a înălţat la Cer cu trupul pe care L-a luat din pântecele Sfintei Fecioare şi S-a aşezat, din nou, de-a dreapta Tatălui. Aceasta este taina credinţei noastre şi de aproape două milenii creştinii merg la biserică sau se numesc pe ei creştini şi încearcă să vieţuiască după legea creştinească în numele acestui adevăr: că Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lume ca oricine crede în El să aibă viaţă veşnică“.
Pe parcursul zilei, credincioşii s-au închinat, potrivit tradiţiei, în sfânta biserică, trecând prin Sfântul Altar. La final, părintele Clement Gheorghiu, parohul bisericii din Copălău, a primit Crucea Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Dosoftei“, iar preotul slujitor Alexandru Gheorghiu a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, cei care au contribuit la ridicarea locaşului au primit distincţii de vrednicie, printre aceştia numărându-se şi arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, fiu al satului, care a primit Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei.
În anul 1996, părintele protopop de Botoşani, pr. Lucian Leonte, a sfinţit locul unde s-a construit noua biserică din comuna Copălău, la iniţiativa preotului paroh Clement Gheorghiu şi a credincioşilor din zonă. Construcţia noii biserici s-a desfăşurat în perioada 1997-2006. Expresia arhitecturală generală a locaşului de cult respectă linia tradiţiei creştin-ortodoxe, modenatura şi volumetria stilului moldovenesc eclesiastic. Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în tehnica frescă între anii 2014-2016.