„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biserica Precista II din Piatra Neamţ a îmbrăcat veşmântul sfinţirii
În Duminica a VII-a după Paşti, numită şi Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, 9 iunie 2019, Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din cartierul pus sub ocrotirea Maicii Domnului Precista, din municipiul Piatra Neamţ, a îmbărcat veşmântul sfinţirii, sfântul locaş fiind sfinţit de trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au săvârşit slujba târnosirii bisericii mari, dar şi a paraclisului de la demisolul locaşului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhierei alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii din judeţul Neamţ s-au adunat ieri, 9 iunie 2019, la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Piatra Neamţ, unde au participat la slujba de sfinţire a bisericii şi la Sfânta Liturghie urmată cu prilejul acestui eveniment. Aceştia i-au aşteptat pe cei trei ierarhi cu flori şi bucurie. Mai întâi a fost săvârşită slujba de târnosire a noului locaş de cult, pus sub ocrotirea Maicii Domnului. De remarcat faptul că biserica Parohiei Precista II, alături de locaşurile parohiilor Precista I şi III, a fost pusă sub binecuvântarea Fecioarei Maria, astfel că întregul cartier din municipiu a fost pus sub oblăduirea Maicii Domnului - Precista. IPS Părinte Teofan, IPS Părinte Ioachim şi PS Părinte Calinic Botoşăneanul au binecuvântat, prin ungerea cu Sfântul Mir şi stopirea cu apă sfinţită, pereţii exteriori ai locaşului, iar după intrarea în clădire, Părintele Mitropolit Teofan şi Părintele Arhiepiscop Ioachim au târnosit Sfânta Masă din biserica cea mare, iar Părintele Episcop-vicar Calinic Botoşăneanul a sfinţit altarul aflat la demisolul locaşului de cult. Conform tradiţiei şi rânduielilor cu privire la acest tip de eveniment, pelerinii au aşteptat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar. De asemenea, la finalul sfinţirii bisericii, ierarhii au citit credincioşilor prezenţi rugăciunile de dezlegare. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în faţa locaşului de cult, în prezenţa a sute de credincioşi nemţeni. Alături de arhierei au mai slujit părintele arhimandrit Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamţ, dar şi părintele Dumitru Ailincăi, parohul comunităţii Precista II. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei.
„Omul dobândeşte cunoaşterea, adâncindu-se în Scripturi”
După citirea textului evanghelic, IPS Părinte Teofan a ţinut cu cuvânt de învăţătură referitor la cum îl poate omul cunoaşte pe Dumnezeu, prin Scripturi: „Omul, adâncindu-se în rugăciune, primeşte de la Dumnezeu har şi binecuvântare, mintea i se luminează, inima devine mai caldă şi omul cunoaşte prin aceasta, mai mult decât cel care nu se roagă, taina vieţii sale, rostul a ceea ce se întâmplă în viaţa lui, în viaţa celor apropiaţi, restul evenimentelor din întreaga lume. Omul dobândeşte cunoaşterea, adâncindu-se în Scripturi, încercând să găsească mărturie în Scripturi şi în scrierile Sfinţilor Părinţi despre tot ceea ce el are de împlinit, tot ce are de evitat, cunoscându-şi, prin călăuzirea Scripturii, drumul către Dumnezeu. Cunoaşterea lui Dumnezeu se dobândeşte prin păzirea poruncilor!”
De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat că adevărata cunoaştere îi oferă sufletului cuprins de smerenie şi dragoste lumină şi sens: „Omul smerit, omul iertător, omul cuprins de iubire primeşte de la Dumnezeu harul şi binecuvântarea pentru a se cunoaşte pe sine şi pentru a cunoaşte calea pe care o are de urmat pentru a-L găsi pe Dumnezeu. Îl rugăm pe Dumnezeu cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, să ne dăruiască puterea vieţii celei veşnice dobândite ca pregustare încă din această lume, în mod deplin după trecerea noastră prin această lume, căci adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu îi oferă omului lumina, sensul şi adâncimea acestei vieţi”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Dumitru Ailincăi, parohul comunităţii Precista II, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca semn de gratitudine pentru întreaga activitate desfăşurată în parohie, „Crucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai mare distincţie din cadrul Patriarhiei Române. De asemenea, ctitorii principali au primit distincţii de vrednicie din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. La sfârşit, credincioşii au primit binecuvântarea ierarhilor.
Scurt istoric
Ideea construirii acestei biserici a apărut încă din anul 1991, datorită spaţiului liturgic insuficient de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Precista I, care era neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor prezenţi la slujbe. În anul 1993 au început demersurile pentru obţinerea amplasamentului în micul parc de la intersecţia străzilor Decebal cu Borzeşti. Sfinţirea locului s-a făcut de către părintele arhimandrit Ciprian Zaharia în data de 12 mai 1995, alături de un sobor de preoţi şi numeroşi enoriaşi. Capacitatea acestui sfânt locaş este de aproximativ 650 de persoane.