„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Biserica promovează valorile tradiţionale româneşti“
Membrii Corului „Aletheia“ al Bisericii Barboi au reprezentat cu succes România la Concursul „Hajnowka 2016“ din Polonia. La Comăneşti va avea loc duminică, 29 mai 2016, un concert al Coralei „Armonia“. În zilele de 18 şi 19 mai 2016, Corala Liceului „Episcop Melchisedec“ din Roman a participat la Festivalul „Malurile Prutului”.
În perioada 10-16 mai 2016, Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi, dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iuşcă, a reprezentat România la Concursul internaţional de muzică religioasă ortodoxă „Hajnowka 2016“ din Polonia. În cadrul acestei competiţii, corul a obţinut premiul I, cu un repertoriu format din lucrări ale compozitorilor români, intrând în competiţie cu mai multe coruri din Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, Letonia s.a. În cadrul festivalului polonez, au fost apreciate vocile şi expresivitatea soliştilor: Antonia Cucerenco, Laurenţiu Bulai, Mădălina Teodorescu şi Alexandru Butnaru. „Succesul internaţional din Polonia se alătură Marelui Premiu obţinut în luna februarie a acestui an în Belarus şi confirmă valoarea interpretativă a corului nostru, format din studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Arte «George Enescu» (UAGE) din Iaşi. Aceştia îşi desfăşoară activitatea muzicală la Biserica Bărboi, sub cupola Cercului studenţesc «Aletheia», al Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul UAGE Iaşi“, a menţionat lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. Frumoasele rezultate ale Corului „Aletheia“ sunt dovada convingătoare a faptului că prin muncă susţinută, prin sensibilitate, talent şi pricepere muzicală, valorile culturale ale Iaşului şi-au câştigat un loc binemeritat în spaţiul artistic european. „Premiul I acordat României la acest concurs demonstrează forţa expresivă a muzicii noastre ortodoxe. Deplasarea corului în Polonia nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul Primăriei Iaşi şi al părintelui protopop emerit Constantin Andrei, parohul Bisericii Barboi din Iaşi“, a completat lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. Duminică, 22 mai 2016, membrii corului au fost felicitaţi de Parohia Bărboi din Iaşi, care le-a oferit câte o diplomă şi un buchet de flori.
Concerte extraordinare de folclor la Comăneşti şi Suceava
Cântarea religioasă şi cea folclorică este promovată de Biserică atât în spaţiul sacru, cât şi în diferite spaţii publice. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, duminică, 29 mai 2016, începând cu ora 18:00, în sala Centrului de agrement „Trotuşul“ din Comăneşti va avea loc un concert extraordinar de folclor. Acesta va fi susţinut de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului şi de Orchestra folclorică „Muzica Divertis“ din Chişinău, dirijate de arhidiaconul Iulian Dumitru. „Evenimentul se înscrie în seria de activităţi culturale pe care Protopopiatul Moineşti le derulează în acest an, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca «An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox». Biserica promovează valorile tradiţionale româneşti, manifestându-şi grija pentru conservarea şi promovarea acestora. Totodată, această activitate îmbracă şi veşmânt filantropic, toţi cei care vor participa la acest concert vor fi invitaţi să sprijine un tânăr bolnav de cancer, care are nevoie acută de ajutor financiar, necesar pentru tratamentul postoperator. Mulţumim partenerilor noştri care sunt implicaţi în buna desfăşurare a acestei activităţi cultural-filantropice: Pensiunea Mario, Banca Comercială Română SA, CAR CFR Comăneşti-IFN şi Parohia «Sfântul Spiridon» din Comăneşti“, s-a exprimat pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti.
Corala bărbătească „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului şi Orchestra Folclorică „Muzica Divertis“ din Chişinău au prezentat ieri, 24 mai 2016, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava un concert extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în parteneriat cu Primăria Suceava şi Consiliul Local Suceava.
Evenimente dedicate muzicii corale în Cantemir, Republica Moldova
În baza protocolului de colaborare dintre Protoieria Sascut şi Episcopia Basarabiei de Sud, în perioada 18-19 mai 2016, membrii Corului „Laudamus“ al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman au fost oaspeţii Episcopiei Basarabiei de Sud, ca invitaţi de onoare ai Festivalului „Malurile Prutului“, desfăşurat în oraşul Cantemir. În seara zilei de 18 mai 2016, membrii corului au concertat pe scena Teatrului de stat muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu“, iar a doua zi au participat la slujba Parastasului eroilor români din Cimitirul de Onoare de la Ţiganca. „Un cuvânt de înaltă apreciere la adresa Coralei «Laudamus» a fost adresat de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. La final, au fost înmânate diplome de excelenţă celor implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a activităţii“, a relatat părintele Ioan Negoiţă, protopop de Sascut.