„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Biserica se schimbă tot timpul pentru a rămâne aceeaşi“
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a debutat ieri, la Iaşi, Consfătuirea naţională a directorilor de seminarii şi licee teologice din România. Deschiderea lucrărilor a avut loc la Biserica „Sfântul Sava“ din Iaşi, cu o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul este organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
La finalul slujbei de Te Deum, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat tuturor participanţilor un cuvânt de bun venit, subliniind totodată oportunitatea pe care Biserica o regăseşte, din perspectiva misionară, în activitatea seminariilor teologice - acestea pregătesc nu doar pe viitorii preoţi, ci şi pe viitorii misionari laici ai Bisericii: „Am avut întotdeauna conştiinţa şi încredinţarea că viaţa de parohie şi viaţa de mănăstire - cele două spaţii sacre în care se desfăşoară viaţa bisericească - depind în foarte mare măsură de învăţământul teologic preuniversitar şi universitar. Prin binecuvântarea prin care arhiereul o acordă tinerilor care merg la seminar, aceştia sunt aşezaţi în palma minţii şi inimii dumneavoastră timp de patru ani, după care îi reaşezaţi în palma arhiereului, care îi trimite la facultatea de teologie sau, cu ori fără binecuvântare, pleacă şi spre alte zone în infrastructura educaţională, politică, economică, culturală. Întrebarea care se pune este cum reuşiţi dumneavoastră, împreună cu profesorii colegi, să faceţi din perioada seminarială un răstimp bineplăcut Domnului, în care să-i hrăniţi pe elevi din seva Sfintei Evanghelii şi a Sfinţilor Părinţi, şi, în acelaşi timp, să-i deschideţi spre modernitate. Elevii seminarişti trebuie înrădăcinaţi în Sfânta Tradiţie, ajutându-i şi inspirându-i să fie deschişi spre înnoire. Un teolog spunea că Biserica se schimbă tot timpul pentru a rămâne aceeaşi; neschimbându-se, ea nu mai rămâne aceeaşi. Să vă dăruiască Dumnezeu putere să-i ataşaţi pe oamenii pe care îi aveţi sub oblăduire pământului acestuia, oferindu-le însă şi conştiinţa că pământul nostru face parte şi dintr-o structură mai largă, în care mulţi dintre ei vor fi chemaţi să fie martorii şi mărturisitorii lui Hristos Cel mort şi înviat“.
„E necesară o creştere a atractivităţii seminariilor teologice“
La rândul său, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că seminariile teologice şi liceele teologice trebuie să-şi crească atractivitatea, adaptându-se la contextul social, cultural, politic şi religios actual: „Noile condiţii sociale şi culturale impun şi din partea Bisericii o anumită capacitate de înnoire la provocările existente, iar directorii de seminarii sunt direct interesaţi de anumite aspecte. E cunoscut faptul că şi România, ca de altfel întreaga Europă, traversează o criză demografică, iar popolaţia şcolară scade, şi de aceea seminariile teologice trebuie să fie instituţii de învăţământ performante, capabile să se afle în preferinţele elevilor. În al doilea rând, secularizarea crescândă, precum şi o anumită antipatie faţă de ceea ce înseamnă religiosul în societate îi împiedică pe mulţi tineri care ar dori să urmeze studiile liceale seminariale să se înscrie la instituţiile de învăţământ teologic. E necesară o creştere a atractivităţii seminariilor teologice în rândul tinerilor elevi“.
La evenimentul organizat la Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi participă şi domnul Adrian Lemeni, consilier patriarhal, precum şi domnul Constantin Andrei de la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române. Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale este prezent domnul Cătălin Pâslaru, inspector şcolar general pentru Religie. În cadrul lucrărilor întâlnirii, după cum am aflat de la Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, sunt abordate aspecte care vizează învăţământul teologic preuniversitar ortodox, dintre care menţionăm: implementarea noului Regulament pentru organizarea şi funcţionarea seminariilor teologice ortodoxe din Patriarhia Română, aprobat de Sfântul Sinod prin Temei nr. 357/2015, actualizarea planului-cadru de învăţământ pentru ciclul inferior şi superior al liceului, filiera vocaţională - profil teologic, revizuirea programelor şcolare la disciplinele teologice, alcătuirea de manuale pentru disciplinele teologice şi actualizarea programei pentru examenul de certificare a competenţelor profesionale.
Consfătuirea Naţională a directorilor de seminarii/licee teologice din cuprinsul Patriarhiei Române reprezintă o oportunitate pentru afirmarea şi promovarea relaţiei dintre viaţa şi misiunea Bisericii cu seminariile şi liceele teologice, astfel încât, prin creşterea calităţii învăţământului teologic preuniversitar, să fie date răspunsuri adecvate cu exigenţele societăţii actuale.