„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din Satu Nou, sfinţită de doi ierarhi
Duminică, 25 iunie 2017, credincioşii Parohiei „Sfântul Apostol Andrei“- Satu Nou, Protopopiatul Săveni, au trăit alese clipe de bucurie şi momente istorice. Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, în sobor numeros de preoţi şi diaconi.
Slujba de sfinţire s-a oficiat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei de către doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, şi Preasfinţitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Bucuria credincioşilor a fost una deosebită, căci de 16 ani şi-au dorit să aibă un locaş de închinăciune în sat. Timp de 15 ani (2001-2016), de zidirea bisericii s-au ocupat preoţii Dumitru Leonte şi Ovidiu Cojocariu, iar timp de 1 an (2016-2017), preotul Vasile Viorel Florea de la Parohia Chişcăreni, ce a suplinit şi în această comunitate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Antonie de Orhei a explicat slujba sfinţirii şi a pus în evidenţa sfaturi duhovniceşti cu referire la pericopa evanghelică a zilei, evidenţiind că grija cea mai importantă a omului trebuie să fie aceea de a împodobi sufletul cu faptele sfinţeniei.
Părintele Vasile Viorel Florea a fost hirotesit iconom stavrofor, iar pr. Dumitru Leonte a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“. Ca semn de preţuire, au primit distincţii şi vrednicii credincioşi ce s-au ocupat de construirea bisericii parohiale, printre care familia preotului Vasile Viorel Florea şi a doamnei preotese Diana Roxana.
„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru darul de a avea biserică sfinţită în sat, căci nădăjduim şi credem că, oferind lui Dumnezeu casă pe pământ, ne va oferi şi El locaş în raiul cel sfânt. Primirea crucii de iconom stavrofor ca semn de preţuire nu este un premiu, ci o chemare la jertfă şi la dăruire până la sfârşitul vieţii. Jertfa noastră nu s-a încheiat, ci abia de acum începe, căci atât rămâne în urma noastră cât are legătură cu veşnicia“, a declarat părintele Vasile Viorel Florea.