„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Chiriţeni a fost sfinţită
Ieri, 27 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din localitatea nemţeană Chiriţeni, comuna Hangu.
Noua biserică a parohiei Chiriţeni din Protopopiatul Ceahlău, judeţul Neamţ, a fost sfinţită ieri, 27 septembrie 2015. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locaşului de cult. La eveniment au fost prezente şi oficialităţi locale.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat însemnătatea pildei citite în Duminica a 18-a după Rusalii, „Pescuirea minunată“, făcând referire în mod deosebit la ceea ce înseamnă a fi „pescar de oameni“: „Sfântul Apostol Petru a devenit pescar de oameni, adică i-a prins pe oameni în plasa credinţei, a propovăduit pe Hristos, a propovăduit viaţa cea adevărată, şi atunci mulţi care l-au auzit şi au văzut viaţa sa simplă, dar curată au ascultat de Sfântul Apostol Petru în toate predicile sale după Învierea Domnului Hristos. Ce suntem noi? Suntem oameni păcătoşi, chemaţi însă să mergem mai la adânc pentru a vedea lucrurile cele adevărate şi sfinte; să avem conştiinţa că suntem oameni păcătoşi, dar în acelaşi timp să nu ne temem, ci să devenim şi noi pescari de oameni. Cum să devenim noi pescari de oameni? Să facem în aşa fel încât să nu ne fie ruşine de viaţa noastră creştină. Şi văzând bărbatul că femeia sa e credincioasă, puţin câte puţin, poate, se convinge şi el să meargă pe calea cea bună. Şi atunci femeia a devenit pescar, a devenit apostol. Bărbatul aşijderea, să aibă calea care duce către Dumnezeu şi chiar dacă soţia lui nu calcă spre Sfânta Biserică, este imposibil ca ea, văzându-l pe el om sfânt şi curat, în cele din urmă, să nu se convingă că trebuie să fie pe calea Domnului. (…) Să nu ne fie frică de cuvântul «apostol»! Un om care aduce pe altul la credinţă, fie el bărbatul sau femeia sau copiii sau vecinul sau cel de la serviciu, apostol se numeşte şi Dumnezeu îi răsplăteşte încă din această viaţă, ca să nu mai vorbim de răsplata pe care o va primi, cu mila Domnului, în Împărăţia cerurilor“.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ionel Cuţuhan, protopopul Protoieriei Ceahlău, a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele paroh Gheorghe Avârvarei a rostit un cuvânt în care a mulţumit ctitorilor şi tuturor celor implicaţi în zidirea bisericii, amintind cum a pornit ideea construirii unui nou locaş de cult în parohie. „Aici (n.r. la Chiriţeni), când am fost instalat, am găsit un sat de munte, oameni de munte, dar şi o biserică în vârful unui deal - monument istoric de la 1829. (…) Slujind alături de credincioşii din satul Chiriţeni, am aflat de o dorinţă mai veche a acestora, de după revoluţie, în special, de a avea o biserică în vatra satului“, a precizat pr. Gheorghe Avârvarei.
Au fost acordate şi distincţii de vrednicie tuturor celor care au sprijinit ridicarea şi înfrumuseţarea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“. Actualul paroh de la Chiriţeni, preotul Gheorghe Avârvarei, a fost hirotesit iconom stavrofor de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Printre persoanele care au primit distincţii de vrednicie s-a numărat şi Gavril Lupu, primarul comunei Hangu.
Punerea pietrei de temelie şi sfinţirea locului pentru noua biserică din satul Chiriţeni s-a săvârşit la data de 29 august 2006, după care au început lucrările de amenajare şi construcţie, care au durat până în anul 2010. Au urmat lucrările de finisare interioare şi exterioare, finalizate în perioada 2014-2015 cu pictarea bisericii, de către pictorul Armand Kuchta din localitatea Buhalniţa, judeţul Neamţ.