„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Munteni a fost sfinţită
Ieri, 27 august 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea ieşeană Munteni, comuna Belceşti.
Zeci de credincioşi au fost prezenţi ieri, 27 august, la sfinţirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Munteni, comuna Belceşti, judeţul Iaşi. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locaşului de cult.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, ierarhul a vorbit despe importanţa bisericii: „Toată grija pe care noi o arătăm faţă de sfintele noastre biserici arată că acest locaş de închinare este foarte important. De ce este important? (...) Biserica din satul meu, din parohia mea este importantă pentru că acolo se săvârşeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare; iar Sfânta Liturghie nu este mai puţin decât coborârea lui Dumnezeu pe Sfântul Altar. Eu merg la Dumnezeiasca Liturghie să mă întâlnesc cu Dumnezeu. (...) Biserica este importantă, iubiţi credincioşi, pentru faptul că acolo eu ascult cuvântul Domnului. Îl pot asculta şi acasă, pot asculta şi pot citi şi acasă din Scriptură, din Evanghelie, din sfinţii părinţi, dar este un alt lucru când te duci la Sfânta Biserică: asculţi Sfânta Evanghelie, asculţi cuvântul Sfântului Apostol Pavel, asculţi sfânta slujbă, priveşti la sfinţii de pe pereţi care-ţi glăsuiesc ţie, dacă ai ureche de auzit, ochi de privit şi, mai ales, inimă pentru a simţi. (...) Biserica, aşadar, este importantă pentru că acolo mă întâlnesc cu sfinţii lui Dumnezeu din icoane, încerc să vorbesc cu ei, încerc să ascult de glasul lor şi, mai presus de toate, să-mi amintească preotul de cuvântul lui Dumnezeu din Scriptură. În al treilea rând, Biserica este importantă, iubiţi credincioşi, pentru că ea în general, se vede cam de peste tot din sat. Este aşezată, în general, pe o colină mai ridicată ca să fie văzută din cât mai multe părţi ale satului, ca atunci când mergi la muncă, când vii de la muncă, când treci cu maşina, cu căruţa pe lângă biserică, privind-o, văzând Sfânta Cruce, să-ţi aminteşti de Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Dan Codăescu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Cei care au sprijinit lucrările de la biserică au primit, de asemenea, distincţii de vrednicie. Biserica sfinţită, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, datează de la începutul secolului XX, însă nu a fost sfinţită niciodată. În decursul anilor s-au efectuat lucrări de restaurare şi, de asemenea, a fost pictată.