„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Biserica „Sfinţii Voievozi“ din Bacău a fost resfinţită
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a resfinţit ieri, 12 mai 2019, Biserica „Sfinţii Voievozi“ - CFR din Bacău. Locaşul de închinăciune împlineşte în acest an opt decenii de existenţă.
La 80 de ani de la prima târnosire, Biserica „Sfinţii Voievozi“ din Bacău a fost resfinţită ieri, 12 mai 2019, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Din soborul slujitorilor care au oficiat Sfânta Liturghie alături de IPS Ioachim au mai făcut parte arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, preotul Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, preotul Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Oneşti, preotul paroh Silviu-Daniel Matei, preotul slujitor Constantin Ciobanu, consilieri şi inspectori eparhiali, dar şi preoţi din parohiile băcăuane. Pe lângă credincioşii băcăuani, la acest moment au asistat reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul George Pagu pe seama Mănăstirii „Sfântul Antipa de la Calapodeşti“ din judeţul Bacău. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Filomelos“ din Oneşti. În cuvântul adresat, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificaţia slujbei de resfinţire a unei biserici, referindu-se în acelaşi timp la importanţa mărturisirii femeilor mironosiţe: „În cea de a treia duminică după Paşti, Părinţii Bisericii au stabilit o zi dedicată în mod special cinstirii femeilor purtătoare de miruri. Conform evangheliştilor, femeile mironosiţe, purtate de sentimentele lor de credinţă, iubire şi bucurie, aleargă să ducă vestea cea bună apostolilor. Atunci se petrece în interiorul lor o schimbare radicală. Din purtătoare de miruri, ele devin purtătoare de Hristos. Renunţând la doliu, lacrimi şi balsamuri de înmormântare, ele împrăştie cu bucurie vestea cea bună că Hristos a înviat! Aşadar, aceste femei, cunoscute sau anonime, atât de smerite, devin primele care intră în pacea Domnului, în plenitudinea bucuriei Sale, în revelarea unei vieţi noi, unde totul este har, mântuire şi binecuvântare“. La final, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe toţi cei care au sprijinit lucrările de construcţie ale Bisericii „Sfinţii Voievozi“ şi a oferit o distincţie de vrednicie preotului paroh Silviu-Daniel Matei. Lucrările de restaurare ale Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Bacău au constat în refacerea structurii de lemn a acoperişului, schimbarea crucilor, înlocuirea uşii principale, repictarea ocniţelor, tencuirea şi vopsirea pereţilor. La interior, s-a refăcut tâmplăria, s-au confecţionat vitralii, pictura originală a fost curăţată şi reîmprospătată, a fost montat parchet, s-au restaurat candelabrele. Piciorul Sfintei Mese şi soleea au fost realizate din piatră cioplită.
Program duhovnicesc şi cultural timp de trei zile
Enoriaşii Parohiei „Sfinţii Voievozi“, situată în cartierul CFR din Bacău, alături de alţi credincioşi băcăuani au marcat, în perioada 10-12 mai 2019, împlinirea a opt decenii de la resfinţirea locaşului de închinăciune în care participă la sfintele slujbe. Astfel, a avut loc un program cultural-religios, care a debutat în seara zilei de 10 mai cu întâmpinarea raclei cu părticele din moaştele Sfinţilor Mina, Trifon, Pantelimon şi Paraschevi de la Biserica „Buna Vestire“ - Răducanu, Târgu Ocna, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. A urmat slujba Acatistului şi Taina Sfântului Maslu. Sâmbătă, 11 mai, a avut loc lansarea de carte „Grafica şi pictura bisericească din Biserica «Sfinţii Voievozi» - C.F.R.“, semnată de Nicu Enea.