„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Biserica şi Armata, împreună pentru cinstirea eroilor
Eroii neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă în perioada Primului Război Mondial au fost cinstiţi la Poiana Sărată.
În contextul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la Poiana Sărată au avut loc mai multe activităţi prin care Biserica şi Armata i-au cinstit pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru întregirea ţării. Astfel, Garnizoana Bacău a organizat luni, 15 august 2016, o serie de ceremonii la Cimitirul Eroilor din satul Oituz, la Monumentul eroului locotenent Nicolae Macarie, situat în incinta Bisericii Neamului din satul Poiana Sărată, iar la ora 13.00, la Cimitirul Eroilor din satul Poiana Sărată. La aceste momente, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost preotul Constantin Alupei, consilier eparhial, care a slujit la acest moment alături de un sobor de preoţi din zona Oneştiului. De asemenea, au mai participat şi corul mixt al Căminului Cultural Oituz şi Grupul „Mocănaşul“din satul Poiana Sărată, care au susţinut programe artistice omagiale. „Eroismul celor de pe Valea Oituzului din anii 1916-1918 este săpat în piatra monumentelor, pe crucile din cimitirele presărate pe această eroică vale. Prima localitate care a cunoscut luptele înverşunate din Valea Oituzului a fost Poiana Sărată - care se afla sub ocupaţie austro-ungară. De aici au plecat românii în noaptea de 14/15 august 1916 peste nedreapta graniţă să elibereze pământul românesc al Transilvaniei. Timp de doi ani, localitatea Poiana Sărată a fost teatrul operaţiunilor militare de război. După război, localnicii s-au întors din bejenie la casele distruse, readucându-şi viaţa pe locurile natale, fără a uita însă să se preocupe de cinstirea miilor de eroi căzuţi pe aceste locuri pentru întregirea neamului românesc“, a declarat col. (r) Paul Valerian Timofte.