„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserici resfinţite în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Biserica din Dealul Morii - Meleşcani, Protopopiatul Sascut, şi biserica Mănăstirii Răchitoasa au fost sfinţite în zilele de 21, respectiv 22 mai 2016. Zile de bucurie au fost şi în parohiile Murgeni şi Mălăieşti din Episcopia Huşilor. În Protopopiatul Dorohoi au fost oficiate duminică două slujbe arhiereşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a resfinţit sâmbătă, 21 mai 2016, Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Parohia Dealul Morii - Meleşcani, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, după ce timp de un deceniu s-au întreprins mai multe lucrări. După cum a menţionat preotul paroh Adrian Alexandru, care a primit cu acest prilej rangul de iconom stavrofor, a fost supraînălţat pridvorul şi acoperişul bisericii, fiind refăcut în stil ştefanian, după ce mai înainte s-au turnat centuri şi bolţi de susţinere din beton armat. A fost refăcut total pronaosul, căruia i s-a adăugat şi un pridvor deschis pe latura de sud, s-a realizat termoizolaţia exterioară a bisericii, a fost înlocuită pardoseala interioară, a fost schimbată instalaţia electrică, a fost repictat interiorul şi a fost montată instalaţia de încălzire pe curent. În exterior s-a ridicat un ansamblu parohial, alcătuit din clopotniţă, capelă mortuară, casă praznicală şi muzeu, după care au fost turnate trotuare de acces şi perimetrale. Peste o mie de pelerini au participat duminică, 22 mai 2016, la resfinţirea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ - Răchitoasa din judeţul Bacău. Slujba a fost săvârşită de IPS Ioachim şi de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi din toată Eparhia Romanului şi Bacăului. După cum a menţionat pr. Constantin Gherasim, consilier pe probleme de tineret şi mass-media al Episcopiei Romanului, în cadrul slujbei, protosinghelul Emilian Bolin, duhovnicul aşezării monahale, cel care s-a implicat în mod deosebit de împlinirea acestui proiect, a primit rangul de arhimandrit. „Ne-am bucurat de prezenţa preoţilor, a credincioşilor, a călugărilor şi călugăriţelor din eparhia noastră, dar şi din alte eparhii, veniţi să vadă minunea ce s-a petrecut în acest ţinut pitoresc. Cunosc ostenelile, neodihna şi stăruinţa părintelui Eftimie, duhovnicul acestei mănăstiri, astfel că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit rangul de arhimandrit“, a declarat IPS Ioachim, care a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru cuvântul de binecuvântare trimis cu prilejul evenimentului istoric de la Răchitoasa.
Resfinţiri de biserici în Eparhia Huşilor
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a resfinţit sâmbătă, 21 mai 2016, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Murgeni, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui. După cum ne-a relatat părintele Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, slujba Sfinţirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de ierarhul locului împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa a peste 700 de credincioşi. „Cu acest prilej, au mai fost sfinţite centrul social, ce cuprinde capela mortuară, sală de prăznuire, bibliotecă şi o cameră pentru arhiva parohiei. A fost o zi în care oamenii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Corneliu, ce a binecuvântat lucrările ansamblului parohial coordonate de preotul paroh Iorgu Ţicău“, a relatat preotul protopop Vasile Lăiu. Duminică, 22 mai 2016, biserica Parohiei Mălăieşti, Protopopiatul Huşi, judeţul Vaslui, a fost resfinţită de Preasfinţitul Părinte Corneliu. În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul de la Huşi a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a IV-a după Paşti, iar apoi a amintit că cel care a ctitorit biserica din Mălăieşti, comandorul Constantin Corbu, a ridicat alături şi un spital pentru a alina suferinţele oamenilor. Preasfinţia Sa a atras atenţia că în zilele noastre sunt foarte puţini oameni precum ctitorul Constantin Corbu, care, pe lângă zidirea altarului de închinare din Mălăieşti, a lăsat un testament ce prevedea ca în Vaslui să fie ridicată o şcoală unde oamenii să înveţe carte, să fie luminaţi şi să-şi cunoască istoria şi învăţătura Bisericii lui Hristos.
Slujbe arhiereşti la Leorda şi Dealu Mare
PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 22 mai 2016, biserica din cimitirul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Leorda, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani. După cum ne-a relatat părintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, locaşul de închinăciune a fost supus în ultimii ani unor lucrări de consolidare şi restaurare. Tot duminică, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica ce se va ridica în cimitirul Parohiei Dealu Mare din Dorohoi. „Prin implicarea părintelui paroh Ionuţ Apetrei, suprafaţa cimitirului, care va deservi şi o parte din cartierele oraşului Dorohoi, a fost extinsă până la două hectare“, a spus preotul protopop Stelian Ciurciun.
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Roman, resfinţită în ajunul hramului
IPS Ioachim a resfinţit vineri, 20 mai 2016, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Roman. La finalul slujbei, ierarhul a înmânat diplome de vrednicie tuturor celor care, de-a lungul anilor, s-au implicat în derularea şi finalizarea amplului proiect de restaurare a bisericii romaşcane. „Sărbătoarea a continuat sâmbătă, 21 mai, când, după Dumnezeiasca Liturghie, la orele după-amiezii, a fost organizat un concert de muzică populară“, a precizat preotul inspector Constantin Gherasim.