„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Botezul Domnului la Roman şi la Huşi
Sărbătoarea Botezului Domnului a adunat sute de credincioşi la Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi la Catedrala Episcopală din Huşi. Oamenii au luat la casele lor apa sfinţită pe care o vor gusta
timp de opt zile.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 6 ianuarie 2019, Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea mare a apei la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre importanţa sărbătorii: „Iisus se afundă în apele Iordanului, iar când mâna Botezătorului Îi atinge creştetul, cerurile se deschid şi se face auzită vocea Tatălui. Sfântul Duh coboară, făcându-Se vizibil în chipul unui porumbel alb. Aşadar, între Iisus Hristos şi Dumnezeu nu există nici distanţă, nici bariere. Botezul este prefigurarea pogorârii lui Hristos în apele negre ale morţii, pentru a lua asupra lui păcatele şi suferinţele noastre. Boboteaza devine momentul în care cerul şi pământul se întâlnesc.
Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. Alături de ierarhul Huşilor au fost prezenţi preoţii şi diaconii slujitori ai catedralei. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop Ignatie a explicat de ce Sfântul Evanghelist Matei menţionează că, în clipa când Iisus a ieşit din apele Iordanului, cerurile I s-au deschis: „Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, este Domnul Creaţiei, este Stăpânul Universului şi de aceea cerurile Lui i se deschid ca Celui ce Le-a creat. Hristos, prin Botez în apele Iordanului, este Cel care sfinţeşte creaţia, lumea, pe tot omul şi iartă păcatul lui Adam. Dacă cerurile s-au deschis lui Hristos, înseamnă ca la un moment dat au fost închise”. De asemenea, Preasfinţitul Ignatie a vorbit şi despre propriul nostru botez: „Noi, oamenii, suntem chemaţi să ne uităm spre cer, să contemplăm cerul, nu atât cerul acesta fizic, ci cel spiritual. Atunci când am fost botezaţi, când am primit Preasfânta Treime în viaţa noastră, cerul ni s-a deschis fiecăruia dintre noi, în sufletul nostru, iar inima noastră a devenit un cer. Dacă noi păcătuim şi ne murdărim sufletul, cerul care s-a deschis odată cu botezul nostru, odată cu vindecarea fiinţei noastre de rana păcatului, ni se închide”. Pe esplanada din curtea catedralei, Preasfinţia Sa a oficiat Slujba Aghesmei Mari, la finalul căreia a stropit cu apă sfinţită pe credincioşii prezenţi.