„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Bucurie şi împlinire la Biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel - Moara de Vânt, Iaşi
Aflată pe una dintre cele şapte coline ale capitalei Moldovei, Biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a îmbrăcat, la sfârşit de iunie 2015, haină de bucurie şi împlinire, reprezentând o mărturie peste timp a istoriei cetăţii Iaşilor, un loc în care veşnicia se uneşte cu Liturghia.
Ctitorie a importantei familii boiereşti Cantacuzino - Paşcanu, biserica închinată dintru început Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost ridicată din osârdia domnitorului Mihail Sturdza, a boierilor Constantin Cantacuzino - Paşcanu, Constantin Ipsilanti şi Alexandru Moruzi, şi cu rugăciunile mitropolitului Veniamin Costachi, aşa cum sunt pomeniţi, Liturghie de Liturghie, în pomelnicul cel mare al acestei biserici.
Istoria şi-a lăsat amprenta în zidul bisericii, trecând prin multe modificări şi restaurări, anii regimului comunist găsind-o într-o stare de degradare avansată, aşa cum a preluat-o actualul preot paroh, protoiereul Vilie Doroşincă.
Jertfa sa personală, alăturată cu cea a familiei sfinţiei sale, a făcut ca momentul de sărbătoare al cinstirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel să fie unul de mulţumire adus lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei biserici. La ceas de toacă, aproximativ 40 de preoţi au adus prinos de cinstire Sfinţilor Apostoli prin slujba Vecerniei unită cu Litia, moment în care credincioşii parohiei, coordonaţi de preoţii slujitori, au împărţit pachete cu alimente celor aflaţi în nevoie şi suferinţă.
Ziua de 29 iunie a fost încununată de săvârşirea dumnezeieştii Liturghii, în cadrul căreia a fost hirotonit în treapta diaconală tânărul Florin Pleşca. Cler şi popor, împreună s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa Sfinţilor Apostoli în istoria mântuirii şi implicaţiile actuale ale succesiunii apostolice transmise de la Sfinţii Apostoli la episcopi şi preoţi.
În finalul cuvântului a fost rostit mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi aprecierea faţă de activitatea slujitorilor parohiei, evidenţiindu-se faptul că s-a reuşit restaurarea unei biserici istorice din oraşul Iaşi, aceasta pulsând de viaţă duhovnicească.