„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cadouri, surprize şi visuri împlinite pentru copiii din Plopana
Elevii Şcolii Numărul 10 din Bacău au împărţit şi împărtăşit colinde, cadouri şi multe bucurii copiilor de la Şcoala Gimnazială Plopana, judeţul Bacău. Parteneriatul dintre Parohia „Sfântul Gheorghe“ şi Şcoala Numărul 10 din Bacău a cunoscut vineri, 8 decembrie 2017, o nouă etapă a generozităţii şi bucuriei de a dărui.
Ioana este unul dintre cei mai buni elevi din comuna Plopana. Rămasă acasă alături de mamă, având două surori studente, Ioana învaţă la şcoala din sat, fiind un model pentru colegi şi nu numai. Cu o atitudine şi un limbaj impecabile, în scrisoarea către Moş Crăciun, ea şi-a manifestat dorinţa de a primi în dar un laptop. Un laptop înseamnă o şansă de a evada din satul natal spre satul global. Iar micuţa ştie acest lucru, deşi trăieşte într-o comunitate în care mulţi dintre copii locuiesc, încă, în case din chirpici. Adică îşi ajută părinţii să facă focul în sobă, să care lemne, să aducă apă în casă pentru a o încălzi şi a se spăla şi, peste toate, să citească şi să se pregătească pentru a deveni om între oameni. „Asta e ceea ce mi-am dorit, deşi eram convinsă că nu voi primi acest cadou“, a mărturisit ea. „Ştiam că nu se poate…“. La biserica din sat, vineri, 8 decembrie 2017, micuţei avea să i se împlinească dorinţa. Fără ca ea să poată bănui, fără ca donatorii să ştie dinainte ceea ce ea visa. A fost o întâlnire providenţială între profesorii şi elevii Şcolii Numărul 10 din municipiul Bacău şi reprezentantul Parohiei „Sfântul Gheorghe“. Aceştia s-au deplasat, cu binecuvântarea şi cu susţinerea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la biserica din Plopana, pentru a se întâlni cu copiii care învaţă la şcoala din comună. O „evadare“ a tinerilor din universul urban, în care viaţa se învârte adesea între jocuri online şi socializare pe reţele de internet, pentru „a da piept“ cu realitatea copiilor care trăiesc, parcă, într-o altă lume, la nici 40 kilometri distanţă de Bacău. Dar şi o dovadă a importanţei parteneriatului dintre Şcoală şi Biserică, prin intermediul căruia se oferă bucurii celor care trăiesc şi învaţă în condiţii diferite faţă de cele din oraş.
Întâlnire reuşită şi surprinzătoare
La orele prânzului, peste 130 de pachete au fost coborâte din autocar şi transportate în biserică, pentru a fi dăruite copiilor din comună de către elevii şcolii băcăuane. Multe jucării, hăinuţe, produse specifice perioadei Crăciunului şi surprize. În sfântul locaş, cei 40 de elevi băcăuani au cântat colinde şi au împărţit cadouri micuţilor care aşteptau cu multă răbdare momentul. La rândul lor, gazdele au oferit felicitări lucrate manual, iar părintele paroh Bogdan Hărăbor dimpreună cu profesorii din comună au împărţit colăcei, mere şi nuci. Finalul a fost desăvârşit! Să ţii în mână un smartphone de ultimă generaţie şi să fii supărat(ă) că nu ai primit o felicitare brăduţ, făcută de un copil din Plopana, înseamnă ceva. Înseamnă că a fost o întâlnire reuşită şi surprinzătoare, din care ar trebui să înveţe în primul rând părinţii. Pentru că, dincolo de oportunităţile materiale, copiii din mediul urban şi mediul rural rămân copii şi trebuie să se bucure alături de Biserică şi de Hristos. La finele proiectului de vineri, mulţumirile preoţilor, profesorilor şi elevilor băcăuani s-au îndreptat şi spre „Meteora Tour“ - agenţia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a pus la dispoziţie un autocar pentru deplasarea copiilor şi a numeroaselor cadouri.