„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Căminul „Buna Vestire” sau noua comunitate #VIE din mediul teologic ieşean
Începând cu anul universitar 2018-2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, studenţii teologi din Căminul „Buna Vestire” beneficiază de un program de tutuoriat care vine în ajutorul formării lor ca viitori clerici, completând totodată şi activitatea academică pe care aceştia o desfăşoară în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.
O primă activitate a avut loc în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, miercuri, 5 decembrie 2018, unde membrii ai căminului dimpreună cu studenţii Facultăţii de Teologie au realizat o strângere de fonduri şi au cumparat daruri pentru copiii de la secţia Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi. Mai multe detalii a oferit Gabriel Ovidiu Însurăţelu, unul dintre coordonatorii activităţii: „Încă din cele mai vechi timpuri suferinţa a strâns în jurul ei oameni. Vedem că în jurul suferinţei Mântuitorului Hristos s-au strâns oameni; I-a strâns pe toţi în jurul Crucii Sale pentru a schimba motivul adunării lor, iar acela să fie unul aducător de bucurie. Viaţa pământească a Mântuitorului Hristos reprezintă modelul suprem al vieţuirii noastre; a alinat şi a vindecat semeni după trup. Ne-a încredinţat de faptul că de nu-i vom cerceta pe bolnavi, de nu vom oferi un colţ de pâine şi un pahar cu apă celor în nevoie, greu vom putea primi în dar Împărăţia lui Dumnezeu. În ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, mai mulţi studenţi din anul al IV-lea de la Facultatea de Teologie au vizitat copiii internaţi la Spitalul „Sf. Maria” - Iaşi, în încercarea de a le bucura sufletele şi a le aduce un zâmbet pe chipurile brăzdate de suferinţă prin recitarea câtorva colinde, prin oferirea unui mic pacheţel şi unei sume modeste de bani.
Primul proiect realizat din pasiune pentru muzică - Corul „Buna Vestire”
Începând cu acest an universitar, în cadrul căminului a luat fiinţă Corul „Buna Vestire”, grup ce s-a născut din dorinţa de implicare a studenţilor. A fost întemeiat acest frumos grup din bucuria implicării atât la strana bisericii, cât şi în cadrul diferitelor evenimente. Corul reprezintă pentru membrii ei o provocare, dar şi o pasiune pentru cei care doresc să înveţe muzică bisericească, o parte dintre aceştia nefiind din mediul bisericesc.
Prima activitate externă a corului nou înfiinţat a fost miercuri, 12 decembrie 2018, unde s-a dorit vestirea Naşterii Domnului la Penitenciarul Iaşi. Aici membrii corului au încercat să aducă bucurie deţinuţilor, punând în practică îndemnul biblic al Mântuitorului Hristos: „În temniţă am fost şi aţi venit la mine” (Matei 25, 36). De asemenea, la finalul programului, grupul coral a interpretat câteva colinde şi pentru angajaţii din comandamentul penitenciar. Activitatea studenţilor a continuat şi în zilele de vineri şi duminică, 14 şi 16 decembrie 2018, Corul „Buna Vestire” reunindu-se pentru a vesti Naşterea Pruncului Hristos şi seniorilor de la Căminul de bătrâni „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bucium-Iaşi, dar şi credincioşilor din Parohia Cilibiu, unde s-au rugat împreună la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. De asemenea, luni, 17 decembrie, corul a interpretat câteva colinde, fiind primit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Deşi înfiinţat de curând, Corul „Buna Vestire” a avut primele reprezentaţii publice, răspunzând afirmativ la invitaţia colegilor de la Asociaţia Studenţilor Francofoni din Iaşi (ASFI), luând parte la evenimentul caritabil „Arată că-ţi pasă - ACP”. Astfel, au avut loc două concerte, pe data de 13. 12. 2018 la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi pe 18 decembrile la Palatul Culturii. Spre finalul activităţilor, tinerii teologi şi iubitori de muzică au încântat publicul în seara de 19 decembrie, la tradiţionalul eveniment al Facultăţii de Teologie, serbarea de Crăciun.
(Dragoş-Alin Fârtăeş)