„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Capela din cadrul ISU Iaşi a fost binecuvântată
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” din Iaşi a primit ieri-dimineaţă, 3 septembrie 2019, vizita IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a Capelei „Sfântul Iosif de la Partoş”, a oferit distincţii şi a vizitat unitatea militară.
Ieri-dimineaţă, 3 septembrie 2019, capela Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza”, avându-l ca patron pe Sfântul Ierarh Iosif de la Partoş, a fost binecuvântată de IPS Părinte Teofan. De remarcat faptul că alegerea Sfântului Iosif ca ocrotitor al locaşului nu a fost întâmplătoare, deoarece Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş a fost numit ocrotitor spiritual al pompierilor prin decizia sinodală din 13-14 februarie 1997.
„Nădăjduiesc ca această capelă să fie un loc de reculegere atunci când plecaţi în misiune”
„Dumnezeu a binecuvântat această capelă ca să fie loc de odihnă sufletească pentru cei osteniţi, şi cu toţii facem parte într-o formă sau alta din osteniţii acestei lumi, care au nevoie de o clipă şi de un loc de odihnă. Nădăjduiesc ca această capelă să fie un loc de reculegere pentru o clipă foarte scurtă atunci când plecaţi în misiune, atunci când ieşiţi de pe poarta unităţii, să mergeţi acolo unde datoria şi evenimentele neplăcute vă cheamă, şi o clipă mai generoasă de răgaz, la întoarcere din misiune, mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru că v-aţi întors nevătămaţi, îndeplinind în acelaşi timp o lucrare sfântă, pe care oamenii o aşteaptă din partea dumneavoastră”, le-a vorbit Părintele Mitropolit Teofan pompierilor prezenţi la eveniment.
„Noi formăm o familie, pentru că majoritatea timpului nostru îl petrecem aici, poate mai mult decât îl petrecem cu cei dragi ai noştri. Îmi doresc să cred că suntem o familie, gândindu-mă şi la familia unită, aici găsim multă bunătate, dragoste, facere de bine. (...) Vreau să cred că şi noi aici formăm o biserică mică, şi îmi doresc ca această familie să devină mai mare prin faptul că am început demersurile pentru a ridica o biserică aici, în cadrul ISU”, a declarat părintele Claudiu Mihai Patraşcu, misionar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.
Pentru sprijinul acordat Bisericii şi pentru merite deosebite, părintele Claudiu Mihai Patraşcu a fost hirotesit în rangul de iconom, iar generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, inspectorul general IGSU, a primit din partea IPS Teofan distincţia mitropolitană „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, locotenent-colonelul Ciprian Ionuţ Grădinaru, inspector şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, a primit distincţia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Obiectivul fundamental al activităţii desfăşurate de ISU Iaşi vizează eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi asigurării stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane şi este atins prin multitudinea de activităţi de prevenire şi intervenţie pentru stingerea incendiilor, descarcerare şi prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor produse de inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistenţa persoanelor aflate în situaţii critice, intervenţia la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamităţi naturale sau antropice. Până în anul 2004, măsurile de protecţie civilă şi stingere a incendiilor se realizau de către Grupul de Pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi şi Protecţia Civilă Iaşi. Din anul decembrie 2004, cele două instituţii menţionate fuzionează, luând astfel fiinţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” Iaşi, instituţie aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă - IGSU.