„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Cartea „Duhovnicul. 100 de ani cu părintele Justin” a fost lansată la Iaşi
Ieri, 14 iunie 2019, la Muzeul Unirii din Iaşi, începând cu ora 13:00, a avut loc lansarea albumului „Duhovnicul. 100 de ani cu părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituş Roncea”. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinţei publice omagiale „Moştenirea părintelui Justin” şi organizat la pomenirea a şase ani de la trecerea la Domnul a părintelui duhovnic, arhimandritul Justin Pârvu.
Publicul ieşean a asistat ieri, 14 iunie 2019, la conferinţa omagială „Moştenirea părintelui Justin”, activitate organizată la împlinirea a şase ani de la trecerea la cele veşnice a duhovnicului Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ. În cadrul evenimentului au luat parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele arhimandrit Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, stavrofora Justina Bujor, stareţa Mănăstirii Paltin, scriitoarea Magda Ursache, Marin Răducă, fost deţinut politic, dar şi autoarea volumului „Duhovnicul. 100 de ani cu părintele Justin”, Cristina Nichituş Roncea. Moderatorul întâlnirii a fost dr. Corneliu Ciucanu de la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Române - filiala Iaşi.
„Părintele Justin a moştenit Biserica Ortodoxă în care s-a botezat, în ea (n.r. Biserică) s-a călugărit, în ea a fost hirotonit şi în Biserica Ortodoxă a fost înmormântat şi preaslăvit de credincioşii care îl cunosc, de ucenicii lui. Părintele Justin ne-a dat această mare moştenire pentru că a purtat Biserica cu el oriunde a fost. Atunci când a fost în temniţă, Biserica a fost cu el. Îmi amintesc momentul de la Gherla, când pe pieptul unui muribund a săvârşit Sfânta Liturghie. Părintele Justin spovedea, împărtăşea şi făcea dezlegări, învăţând cuvântul lui Dumnezeu. De ce? Pentru că aşa l-a învăţat pe el Biserica! La rândul lui, a predat această moştenire cu aceasta lucrare, cu sfânta mănăstire pe care părintele a ctitorit-o, de la Petru Vodă”, a relatat părintele stareţ Hariton Negrea în cadrul conferinţei.
„Mulţumirile noastre de suflet merg către părintele Justin, care ne-a primit nu oricum, ci ca fii duhovniceşti ai lui şi, totodată, ne-a primit cu aparatul foto în mână. Pentru mine, înregistrarea momentelor a fost pentru a nu le uita niciodată. Privind retrospectiv, fotografiile pe care le-am realizat le vedem ca pe icoane. Ne uităm la părintele şi ştim că el e acolo, e prezent şi ne ascultă. Nu numai că ne ascultă, ci ne şi îndeplineşte gândurile pentru că el ne ştie gândurile şi rugăciunile fără să le rostim. Ştie mai bine decât noi de ce avem nevoie şi minunile părintelui Justin le resimţim în fiecare zi”, a arătat în cadrul evenimentului autoarea volumului, Cristina Nichituş Roncea.
Albumul omagial, lansat la începutul lunii iunie în cadrul Salonului de carte „Bookfest” de la Bucureşti, cuprinde, alături de fotografii, pastorale ale părintelui Justin Pârvu şi evocări ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul şi ale unor apropiaţi ai marelui duhovnic, precum maica stareţă Justina Bujor, părintele stareţ Hariton Negrea, dar şi monahul Filotheu Bălan, fost secretar personal al părintelui Justin.
Lucrarea poate fi comandată de la Editura Doxologia, pe adresa edituradoxologia.ro.