„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Cartea - prietena noastră!
Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Iaşi a organizat în acest iulie, împreună cu partenerii - Fundaţia Medicală „Providenţa” şi Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iaşi, o acţiune de suflet la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri din judeţul Iaşi.
La iniţiativa acestei organizaţii, ce se remarcă mai ales prin acţiuni de binefacere, în decurs de mai multe săptămâni s-au strâns peste 450 de cărţi pentru îmbunătăţirea fondului de carte al bibliotecii spitalului, cărţi diverse, valoroase, care vor aduce bucurie celor 390 de pacienţi ai spitalului.
Cu sprijinul unor oameni de suflet a fost posibil ca fiecare dintre cei internaţi să primească şi o plăcintă caldă. S-a oferit un număr de 400 de plăcinte.
Acţiunea a fost apreciată atât de pacienţii şi angajaţii spitalului, precum şi de părintele Vasile Ţarcă, preot misionar de caritate la biserica din incinta aşezământului, care a sprijinit această iniţiativă.
„O carte, cu siguranţă, te face mai bun. Într-o carte poţi descoperi întotdeauna ceva: bucurie, gânduri bune, sentimente, trăiri, sensibilitate. De aceea, am ales să ducem cărţi, într-un loc cu sute de oameni speciali. Oameni de care nu trebuie să uităm. Şi pe care, mai ales, nu trebuie să îi judecăm. Le mulţumesc celor care au înţeles acest lucru”, a spus pr. Constantin Naclad, coordonatorul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Nicolae Domnesc”.
„Emoţionant a fost din momentul în care ne aflam în curtea spitalului. Pacienţii luau parte la Taina Sfântului Maslu. Prin microfonul ce răsuna se auzeau voci de rugăciune cu o emoţie profundă şi o dedicare deosebită. Pacienţii ne-au primit cu bucurie, exprimând curiozitate şi entuziasm în a primi cele aduse. Părintele ne-a întâmpinat cu căldură şi ne-a condus spre locul unde se puteau depozita cărţile şi plăcintele”, a relatat Daniela Chideşa, secretar la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române Iaşi.
„Rugăciunea este liantul care îi ţine împreună pe aceşti pacienţi. Emoţii, mângâiere, suferinţă, dar şi credinţă într-un loc unde Dumnezeu lucrează prin oameni. Impresionant pentru mine a fost să interacţionez cu aceste persoane şi cu acest mediu. Este o experienţă unică, care nu se uită uşor”, ne-a destăinuit Nicoleta-Cristina Chirvasă, asistent social la Fundaţia Medicală „Providenţa” Iaşi.
„Este un loc mângâiat totuşi de Bunul Dumnezeu prin lucrarea părintelui Vasile Ţarcă, cel care ţine aprinsă candela rugăciunii în mijlocul acestor oameni care îşi duc crucea suferinţei”, a menţionat Simona Polcovnicu, voluntar al Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române Iaşi.