„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Casa de prăznuire „Prodromiţa“, sfinţită de IPS Mitropolit Teofan
Icoana Maicii Domnului “Prodromiţa” este cinstită în Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Breazu de mai bine de opt ani, de când o copie a acestei sfinte icoane a fost trimisă chiar de la Schitul Prodromu de către preacuviosul părinte arhimandrit Clement Haralam, fost vieţuitor al Schitului athonit Prodromu, actualmente Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Venirea acestei sfinte icoane în Parohia Breazu avea să fie cu adevărat un izvor de bucurie duhovnicească, de pace şi binecuvântare pentru păstorul şi credincioşii acestei parohii. Toate aceste lucruri l-au determinat pe părintele paroh Gabriel Coroamă, ajutat de enoriaşi şi oameni de bine, să ridice în cinstea Maicii Domnului o casă praznicală care să fie închinată pomenirii acestei sfinte icoane.
În după-amiaza zilei de duminică, 4 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba sfinţirii pentru noua casă praznicală a Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ - Breazu, moment ce a însemnat şi o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Gabriel Coroamă, alături de enoriaşi. Din sobor au făcut parte şi părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, pr. Adrian Zaharia, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, pr. prof. dr. Cristian Alexandru Barnea, inspector eparhial pentru învăţământ, alături de alţi părinţi profesori de la Seminarul Teologic Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminarişti.
După cum ne-a declarat pr. Gabriel Coroamă, paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Breazu şi preot spiritual al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, „de mai bine de opt ani de când am început să săvârşim anual pomenirea minunii zugrăvirii în chip prea-minunat a acestei sfinte icoane, cu toţii am simţit ajutorul şi mijlocirea minunată a Maicii Domnului «Prodromiţa» în parohia şi în viaţa noastră de zi cu zi. Acest lucru ne-a determinat să ridicăm în cinstea Maicii Domnului o casă socială care să fie închinată pomenirii acestei sfinte icoane“. Astfel, pe locul fostului grajd al CAP Breazu s-a ridicat un ansamblu social aparte ce, pe lângă sala de pomeniri, băi şi bucătărie, cuprinde şi un birou parohial, o bibliotecă cu veşmântărie şi o magazie. Acest lucru a fost posibil şi s-a materializat în primul rând prin sprijinul consistent al câtorva familii bine-credincioase din parohie, dar şi al Consiliului Local al Primăriei Rediu, prin domnul primar Vasile Haidău, şi al domnului viceprimar Ştefan Andronic, cât şi al celorlalţi enoriaşi şi oameni de bine.
„Numai alături de aproapele putem pregusta raiul încă de aici, de pe pământ“
În cuvântul rostit după slujba de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre necesitatea construirii caselor sociale parohiale: „Întotdeauna am avut un sentiment de împlinire în momentul în care în incinta bisericilor s-au construit anumite aşezăminte - case parohiale, case mortuare, grădiniţe, şcoli, case sociale, case praznicale. Deşi biserica rămâne centrul de referinţă în viaţa unei parohii, totuşi, ca o prelungire a ceea ce se întâmplă în Sfântul Altar şi în Sfânta Biserică, viziunea creştină asupra vieţii şi asupra lumii se arată şi în domeniul de caritate, în cel social, în cel educaţional. Din ce în ce mai mult, parcă, omul devine din ce în ce mai singur; se retrage în faţa televizorului şi în faţa computerului, parcă încercând să evadeze din lumea reală într-o lume utopică. Aici văd raţiunea construirii caselor sociale parohiale - un loc unde oamenii să se întâlnească, să se vadă faţă către faţă, să-şi spună păsurile şi nevoile, căci numai alături de aproapele putem pregusta raiul încă de aici, de pe pământ“.
La finalul slujbei de sfinţire, pr. paroh Gabriel Coroamă a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“, ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei praznicale. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea ansamblului parohial, Consiliul şi Comitetul parohial primind distincţii şi diplome de vrednicie.