„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Casa monahală „Sfânta Lucia“, ctitoria armonioasă de la Eşanca
Încă de la începuturi, la Mănăstirea Eşanca a fost necesară ridicarea unei clădiri care să deservească nevoile noii obşti. Astfel, în anul 2008 au început lucrările de construcţie, după planurile arhitectului Bogdan Negoiţă, şi s-au finalizat în anul 2013.
Casa monahală „Sfânta Lucia“ cuprinde parter şi etaj. La parter se află trapeza, bucătăria şi dependinţele necesare, iar la etaj se află chiliile, atelierele de veşminte şi haine preoţeşti şi atelierul de broderie. Poziţionarea ei în cadrul incintei este echilibrată şi armonioasă ca volumetrie şi firească în ceea ce priveşte funcţionalitatea. Casa a fost ctitorită de protos. Serafim Grigoraş, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în amintirea strămutării la cele veşnice a mamei sale Lucica Grigoraş. Acoperişul casei, specific moldovenesc, a fost executat de meşteri nemţeni, conduşi de maistrul Sebastian Răchieru. Învelitoarea bisericii, din tablă de zinc, dispusă în foi dese şi înguste, a fost realizată de echipa maistrului tinichigiu Viorel Lica din Târgu Neamţ. Aşezământul, alături de întreg ansamblul monahal, va primi veşmântul sfinţirii duminică, 19 iulie 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, de PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. (C. Ciofu)