„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
„Cătălin Pop era un dar al lui Dumnezeu pentru cei din jur“
La Biserica Toma Cozma din Iaşi a fost oficiată duminică, 19 iunie 2016, slujba Înmormântării profesorului Cătălin Pop, de la Palatul Copiilor din Iaşi. Mesajul de compasiune al Înaltpreasfinţitului Teofan a fost transmis de părintele protopop Toma Gradinaciuc. Profesorul Cătălin Pop a murit în urma unui accident petrecut vineri, 17 iunie 2016.
Ziua de Rusalii a fost încărcată de tristeţe pentru Parohia Toma Cozma din Iaşi, dar şi de nădejde, pentru că rugăciunea nu a contenit. În seara zilei de sâmbătă, 18 iunie 2016, locaşul de închinăciune avea să sălăşluiască sicriul cu trupul neînsufleţit al maestrului Cătălin Pop de la Palatul Copiilor din Iaşi. Profesorul a venit astfel pentru ultima dată în locaşul de închinăciune în care a slujit vreme de aproape două decenii prin oferirea răspunsurilor liturgice alături de colegii din corul bisericii. La ultima Liturghie de pe pământ a talentatului dascăl, duminică, 19 iunie 2016, colegii din cor au ales să vină aproape de el. În aceeaşi zi, a fost rânduită şi slujba Înmormântării, oficiată de un sobor numeros de preoţi, răspunsurile la strană fiind oferite de câţiva membri ai Grupului psaltic „Byzantion“ din Iaşi. Lângă sicriul maestrului Cătălin au stat soţia, rudele, prietenii, colegii şi cunoscuţii. Cu lacrimi în ochi, copiii pe care i-a învăţat ani la rând tainele muzicii abia puteau privi la portretul aşezat pe sicriu. În semn de apreciere faţă de ceea ce au învăţat de la dascălul lor, unii elevi au venit la acest moment încărcat de durere îmbrăcaţi în portul popular. Alături de cel plecat în lumea veşniciei au fost şi câţiva copii din autocarul ce avea să curme viaţa a patru suflete. Deşi aveau răni vizibile şi trecuseră prin clipe de coşmar, ei au venit să se roage pentru cel care le-a salvat viaţa în urma accidentului.
„De acum noi îţi vom îmbrăţişa familia!“
La finalul slujbei de înmormântare, profesorul Lucian Gabriel Comănescu, de la Catedra de teatru a Palatului Copiilor din Iaşi, a amintit de „plecarea surprinzătoare“ a profesorului Cătălin Pop, „un tată remarcabil, soţ devotat, coleg, prieten şi profesor de excepţie“. „Pentru Cătălin Pop excelenţa era propriul stil de viaţă şi un mod de muncă. Palatul Copiilor din Iaşi a fost un al doilea cămin pentru maestrul Cătălin Pop“, a amintit prof. Lucian Gabriel Comănescu, care a enumerat câteva din realizările celui plecat în veşnicie. „Prietene drag, de acum noi îţi vom îmbrăţişa familia! Familia ta va fi familia noastră! S-a stins o inimă caldă dintre noi!“, a adugat prof. Lucian Gabriel Comănescu.
„Un mare iubitor de frumos“
Părintele Mihai Mărgineanu, parohul de la Toma Cozma, a evidenţiat că, deşi este un moment de întristare deosebită, în slujba Înmormântării sunt incluse cuvintele Mântuitorului Hristos, cunoscute sub numele de „fericiri“. „Paradoxal, slujba de înmormântare vorbeşte despre fericire. Fericirea e mai presus de tot ceea ce se întâmplă în această lume. Vorbim deseori despre fericirea cea netrecătoare, care te transpune într-un alt plan existenţial. Este foarte greu să faci un om fericit în această lume, dar sunt oameni care reuşesc. Unul dintre ei a fost Cătălin-Ovidiu Pop, profesorul nostru drag, coristul Bisericii Toma Cozma, un om foarte ataşat de arta muzicii, un mare iubitor de frumos. A fost un mare iubitor al frumosului românesc, pe care l-a promovat în mod constant în viaţa şi în comportamentul copiilor noştri. M-a bucurat mult pasiunea lui pentru folclorul românesc. Maestrul Cătălin Pop era un dar al lui Dumnezeu pentru cei din jur. Am admirat devotamentul lui faţă de familie, fiind un tată desăvârşit, foarte preocupat de copiii săi, un soţ răbdător şi iubitor. A fost un om care ştia să atragă între bucuriile familiei şi pe cei din jur. Mulţi dintre noi am păşit pragul casei sale şi păstrăm amintiri frumoase ale unor momente de dăruire sufletească“, a amintit părintele Mihai Mărgineanu. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a transmis un cuvânt de mângâiere din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a aflat cu tristeţe de plecarea vremelnică din această lume a profesorului Cătălin Pop, pe care îl pomeneşte în rugăciunile Înaltpreasfinţiei Sale. Sicriul cu trupul neînsufleţit al profesorului Cătălin Pop a fost scos apoi din biserică, iar cei prezenţi l-au aplaudat pe maestru. Cortegiul s-a îndreptat spre Cimitirul „Buna Vestire“ - Păcurari din Iaşi, unde marele maestru a fost înhumat. La final, colegii de la Filarmonica de Stat Moldova Iaşi i-au oferit maestrului un ultim dar: recviemul „Lacrimosa“ a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Prin implicarea credincioşilor Parohiei Toma Cozma şi cu susţinerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în curtea bisericii a fost organizată o agapă frăţească de sufletul maestrului Cătălin Pop.