„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cateheze demonstrative în Protopopiatul Piatra Neamţ
Activitatea catehetică este una dintre cele mai implicante direcţii ale misiunii preotului. Pe cât de însemnată, pe atât de anevoioasă, după cuvântul Mitropolitului Ierotheos de Nafpaktos din volumul „Vremea lucrării", cu multe aspecte motivaţionale într-un cadru de criză, atât a societăţii, cât şi a îndrumării catehetice.
Unul dintre instrumentele cele mai practice puse la îndemâna preoţilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi nu numai - Programa catehetică pentru parohii pentru anul 2017 - a fost parcurs în catehezele demonstrative susţinute în Protopopiatul Piatra Neamţ în prima săptămână a lunii iunie.
Prima cateheză a fost susţinută în Parohia Verşeşti, din comuna Girov, marţi, 6 iunie 2017, de către preotul paroh Ionel Ababei, fiind urmată de alte trei întâlniri la Duşeşti (preot Nicolae Iliuţă), Ghigoieşti (preot Constantin Balan) în comuna Ştefan cel Mare, şi Baratca, în comuna Bârgăoani (preot Andrei Savin). Miercuri, 7 iunie 2017, au fost organizate cateheze în parohiile Lunca - Tarcău (preot Nicolae Diaconu) şi Bicazu Ardelean 2 (preot Toader Ropotoaia), iar joi, 8 iunie 2017, în parohiile Sărata - Dobreni (preot Cosmin Filip), Centrul Social pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca" Piatra Neamţ (preot Alexandru Găină) şi Ciritei - Piatra Neamţ (preot Constantin Bogdan).
În ultima zi, vineri, 9 iunie 2017, catehezele demonstrative din cercurile pastorale au fost susţinute în parohiile Preluca -Pângăraţi (preot Claudiu Panainte), Cut 1 - Dumbrava Roşie (preot Augustin Politic) şi Itrineşti - Mărgineni (preot Ciprian Amarinei).
În perioada următoare vor fi programate cateheze şi în parohiile Pângăraţi Castel (preot Liviu Anton) şi Bârnadu (preot Bogdan Stan).
Catehezele au avut în grupurile de participanţi persoane adulte, tematica fiind pliată pe cele 10 propuneri din programa catehetică, cu referinţă la Anul omagial şi comemorativ 2017 şi la relaţia omului cu Dumnezeu, cu sine şi cu aproapele.
Mărturii ale participanţilor la cateheze
„Am fost foarte încântat să observ dorinţa tuturor de a afla noutăţi. Remarc şi etalarea cursivă şi clară a temei şi o consider constructivă pentru clarificarea anumitor aspecte şi adevăruri de credinţă legate de icoane. Cred că o astfel de cateheză este o cale de închegare a parohiei care ne oferă uniformizare a viziunii noastre asupra elementelor de credinţă". (Tiberiu, 30 ani)
„M-a impresionat tema abordată fiindcă am înţeles mult mai clar rolul credinţei în viaţa creştinilor în cele mai dificile perioade. Necesită curaj să deschizi o discuţie pe această temă, cu atât mai mult să organizezi o cateheză, din acest motiv consider că avem nevoie să participăm cât mai des la astfel de activităţi ale parohiei noastre". (Maria, 59 ani)
„A fost foarte binevenită această temă pe seama martirilor noştri din închisorile comuniste şi cred că viziunea modernă a tinerilor noştri resimte, prin participarea la acest gen de cateheze, completarea memoriei colective a unei istorii clădite altfel decât o pronunţăm astăzi". (Elena, 47 ani)
„A fost o atmosferă plăcută şi interactivă, care a legat firesc lectura biblică de experienţele personale. Cred că lucrul în echipe şi propunerile rezultate pot angrena cu entuziasm familia noastră mare, comunitatea parohiei". (Ioan, 61 ani)