„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Catezehe demonstrative în Protopopiatul Darabani
În perioada 20-21 aprilie, în Protopopiatul Darabani, patru parohii au susţinut cateheze demonstrative la biserică şi şcoală, la care au participat copii şi adulţi împreună cu preoţi, profesori de religie şi pr. Bogdan Racu, inspector învăţământ şi cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Parohiile care şi-au maniestat dorinţa de a organiza anul acesta cateheze demonstrative au fost „Sf. Gheorghe“ - Horodiştea, „Sf. M. Mc Dimitie“ - Oroftiana de Jos, „Înălţarea Domnului“ Havârna şi „Sf. Proroc Ilie“ - Movileni.
Temele dezbătute au pus accent pe importanţa educaţiei religioase a tinerilor, fiind următoarele: Cinstirea părinţilor, Cum aş putea înţelege dacă nu mă va călăuzi cineva?, Ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?
Scopul catehezelor a fost implicarea activă a enoriaşilor în dezbaterea temei propriu-zise, utilizând metode alternative de învăţare şi mijloace moderne: videoproiector, flipchart, prezentare multimedia. Preotul a avut rol de moderator al activităţii, enoriaşii lucrând în echipă, punând întrebări, căutând soluţii şi participând la dezbateri. Discuţiile şi activităţile desfăşurate au avut în centru relaţia tânărului cu părinţii săi, cu Biserica, importanţa modelelor pozitive în viaţa lor şi dobândirea vieţii veşnice.
Participând la activitate mai mulţi preoţi şi profesori, aceştia au intervenit în discuţii, aducând completări, lansând întrebări şi provocări, ceea ce a dus la comuniunea dintre catehizaţi şi cateheţi.
La sfârşitul uneia dintre cateheze, pr. Pristavu Cosmin de la parohia Oroftiana de Jos a afirmat că, fiind înconjurat de copii, emoţiile pline de bucurie din timpul activităţii „s-au asemănat cu emoţiile din timpul Sfintei Liturghii“.
D-na înv. Vica Cheptroşu din Horodiştea a afirmat: „Pentru comunitatea noastră a fost o zi deosebită, o sărbătoare şi o binecuvântare, deoarece copiii din localitate, alături de părinţii şi bunicii lor au participat la o altfel de activitate la biserica din sat. Elementul de noutate a fost faptul că de data aceasta fiecare dintre cei prezenţi a fost parte activă la dezbatere; ne-am constituit în grupuri şi astfel toţi am avut prilejul de a răspunde la unele întrebări care ne-au fost adresate, de a argumenta unele răspunsuri sau chiar de a pune unele întrebări“.
Dl profesor de matematică Viorel Gavrilă a spus: „Cateheza demonstrativă ce a avut ca temă Cinstirea părinţilor o consider binevenită pentru toţi enoriaşii care au participat. Părinţii au înţeles că universul psiho-socio-afectiv al copilului nu este un dat moştenit în codul genetic al fiecăruia dintre noi, ci dimpotrivă reprezintă o operă migăloasă ce începe cu prima clipă a noului născut şi la care părinţii pot şi trebuie să fie maeştrii neobosiţi“.
Un moment emoţionant a fost când la una dintre cateheze o mamă şi copilul ei au citit unul pentru celălalt rugăciunea părinţilor pentru copii şi rugăciunea copiilor pentru părinţi.
La finalul fiecărei cateheze, împreună cu părintele inspector, preoţii participanţi au făcut o analiză a punctelor tari şi a punctelor slabe ale activităţii. Aceştia au fost apreciaţi pentru munca depusă şi încurajaţi să organizeze periodic cateheze în parohii. Catehezele demonstrative de anul acesta au fost realizate cu succes, enoriaşii fiind încântaţi de modul în care s-au desfăşurat, ei dorind să participe cât mai des la astfel de activităţi interactive. (Responsabil cu cateheza, pr. Dumitru Ciprian Muraru)