„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Ce nu este făcut din îndemnul conştiinţei este păcat“
Duminică, 13 ianuarie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din Parohia Pojorata II.
Întâmpinat de un grup de copii îmbrăcaţi în costume naţionale, ierarhul a fost aşteptat cu pâine şi sare de către primarul aşezării şi de soborul de preoţi şi diaconi.
Sfântul locaş a fost aproape neîncăpător pentru toţi credincioşii veniţi să se împărtăşească din darul Sfintei Liturghii arhiereşti. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei. În cadrul slujbei, un grup de copii ai şcolii gimnaziale din localitate a interpretat câteva pricesne şi cântări religioase.
După săvârşirea Sfintei Liturghii în incinta Bisericii „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, IPS Părinte Pimen a ţinut cuvântul de învăţătură, în a explicat, la început, ce este pocăinţa: „Ce înseamnă pocăinţa? Lepădarea de păcat. Şi cine nu greşeşte, cine nu păcătuieşte? Orice om păcătuieşte; Dumnezeu l-a zidit pe om şi l-a înzestrat cu conştiinţă şi cu voinţă liberă, ca el să aleagă între bine şi rău. Dumnezeu i-a dat omului acest mare dar, această mare zestre: conştiinţa, chipul lui Dumnezeu în om. Glasul lui Dumnezeu - conştiinţa - îi spune permanent omului ce este bine şi ce este rău, îi spune într-un chip tainic. Ce nu este făcut din îndemnul conştiinţei, adică e făcut cu îndoială, este păcat. Cugetul spune ce să faci, dar tu nu asculţi şi te îndoieşti dacă să faci sau să nu faci ce este bine”.
În continuare, ierarhul a evidenţiat că familia este cea mai bună pepinieră de creştere a pruncilor: „Aşa cum unui pom i se dă formatul şi buna creştere în pepinieră, aşa şi noi suntem educaţi în pepiniera duhovnicească, familia: mama şi tata”. Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a vorbit despre rolul important pe care îl are mama în educaţia copiilor: „Mama ne ocroteşte şi sădeşte ceea ce este bine în sufletul nostru prin exemplul vieţii sale încă de când noi suntem în pântecele ei”. Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen le-a îndemnat pe femeile însărcinate să se roage, pentru că „dacă mama se roagă, pruncul zămislit în pântecele ei simte acest lucru”.
Biserica „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” este a doua biserică ortodoxă din localitatea Pojorâta. Preotul paroh iconom stavrofor Dumitru Beşliu este fiu al satului şi slujeşte în localitatea natală din anul 1998. Situat chiar în inima satului, locaşul de cult a fost ridicat în anul 2001, numai din fondurile credincioşilor din Pojorâta. Sfinţirea a avut loc în data de 7 ianuarie 2007. Biserica este o construcţie de zid, în stil moldovenesc, cu demisol. Lucrările de pictură interioară şi cele făcute la catapeteasmă se apropie de final. Concomitent cu lucrările de pictură, parohia a început ridicarea clopotniţei şi a unui centru social filantropic, cu spaţii bine delimitate ca utilizare şi dotare.