„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Cea mai nordică biserică de pe teritoriul ţării noastre, sfinţită de IPS Mitropolit Teofan
Credincioşii din localitatea Horodiştea - Păltiniş, Protopopiatul Darabani, au găzduit duminică, 18 septembrie 2016, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Biserica de piatră „Sfântul Ioan Iacob“ este situată la intrarea în satul Horodiştea, în stânga indicatorului de intrare în localitate, ca un semn de binecuvântare a meleagurilor în care s-a născut Sfântul. Noul locaş de cult a fost construit pe parcursul a 18 ani, fiind cea mai nordică parohie de pe teritoriul ţării noastre.
Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în Parohia Horodiştea, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii închinate Sfântului Ioan Iacob, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Horodiştea îl aşteptau de atâţia ani.
„Rugăciunea, în diferitele ei forme, îl ajută pe om să guste încă din această viaţă Împărăţia cerurilor“
După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii, pe o scenă special amenajată în curtea locaşului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat în cuvântul de învăţătură importanţa rugăciunii: „Toate sunt importante în viaţa creştinului - naşterea de copii, să fii cinstit, să fii curat, să posteşti, să dai milostenie, să zideşti biserici, însă dacă lipseşte rugăciunea din viaţa noastră, toate celelalte parcă nu mai au aceeaşi valoare. Rugăciunea îl aşază pe om în legătură cu Împărăţia lui Dumnezeu, iar toate celelalte - milostenia, postul, corectitudinea - îl întăresc pe om în starea de fiu al Împărăţiei lui Dumnezeu. Rugăciunea, în diferitele ei forme, îl ajută pe om să guste încă din această viaţă cum este taina Împărăţiei cerurilor“.
În cadrul slujbei arhiereşti, tinerii preoţi Ştefănel Stelian Ciurciun şi Andrei Costin Mancaş au primit hirotesia întru duhovnic.
La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc acordarea de distincţii din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru preoţi şi ctitori. Astfel, părintele paroh Dumitru Ciprian Muraru a fost hirotesit întru iconom stavrofor, părintele Liviu Lăzărescu de la Parohia Răducăneni, Protopopiatul 2 Iaşi, a primit diplomă de vrednicie, iar părintele Alexandru Paveliuc de la Parohia Slobozia Cordăreni, Protopopiatul Dorohoi, a fost ridicat la rangul de iconom. De asemenea, primarul comunei Păltiniş - Costel Romanescu, a primit o distincţie de vrednicie, alături de Consiliul parohial şi de enoriaşii Parohiei Horodiştea.
Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Ioan Iacob“ din Horodiştea fost pusă în anul 1998, cu binecuvântarea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul şi prin jertfa inginerului Iacob Constantin, care a pus mult suflet la ridicarea acestei biserici. Locaşul de cult bucură privirile şi sufletele credincioşilor prin aspectul său grandios şi frumuseţea zidurilor lucrate în piatră de Prut.