„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Centenarul luptelor de la Cireşoaia - Coşna
În zilele de 10-11 august 2017, la Cireşoia, pe dealurile Coşna şi Măgura, dar şi la Târgu Ocna, s-au desfăşurat ample manifestări militar-religioase prilejuite de centenarul luptelor Cireşoaia - Coşna 191.
Eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă în august 1917 au fost pomeniţi în cadrul unor impresionante ceremonii religios-militare desfăşurate în perioada 10-11 august 2017 la Coşna, Cireşoaia şi Târgu Ocna, judeţul Bacău. Evenimentele au culminat pe 11 august, cu slujba de pomenire a eroilor, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi din Protoieria Oneşti. La manifestare au participat Dudu Ionescu, consilier prezidenţial, care a prezentat mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, Cristian Ioan Videscu, secretar de stat la Departamentul Centenar în Guvernul României, Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Maricica Coşa, prefect al judeţului Bacău, Marius Gabriel Gheorghiţă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Ştefan Şilochi, primar al oraşului Târgu Ocna, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, precum şi alţi invitaţi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa şi reprezentanţii autorităţilor centrale, judeţene şi locale au ţinut scurte alocuţiuni referitoare la semnificaţia istorică a acestor zile şi la jertfa soldaţilor români, manifestarea încheindu-se cu depunerea de coroane de flori. „Comemorarea zilei de 11 august a debutat la Biserica Precista din Târgu Ocna, de unde Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, înconjurat de un sobor de 24 preoţi, s-a îndreptat spre cimitirul eroilor de lângă Biserica «Sfântul Nicolae», unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. Toată manifestarea s-a făcut în jurul sărbătorii «Centenarul luptelor de la Coşna - Cireşoaia 1917-2017», un rol important avându-l generalul Jenică Vasile Apostol şi profesorul Corneliu Stoica”, a declarat preotul Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti.
Manifestări deosebite pe dealurile Coşna şi Măgura
Joi, 10 august, manifestările prilejuite de acelaşi centenar s-au desfăşurat în patru locaţii din apropierea oraşului Târgu Ocna, toate legate de eroismul şi jertfa soldaţilor români din urmă cu un secol. Astfel, preoţii din Protopopiatul Oneşti au săvârşit slujbe de pomenire la Schitul „Sfântul Eftimie cel Mare”, pe Dealul Coşna, pe Dealul Măgura şi în cimitirul eroilor din Poieni, unde sunt înmormântaţi peste 16.000 de soldaţi. Aici, cei prezenţi au rămas impresionaţi de faptul că pe crucile eroilor au fost aşezate candele aprinse şi sute de coroane de flori împletite de copii special pentru acest moment. „La împlinirea a 100 de ani de la punctul de cotitură a istoriei noastre naţionale, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, dimpreună cu preoţii târg-ocneni, am aprins candelă de rugăciune întru veşnică pomenire a eroilor în cadrul programului militar desfăşurat la mănăstirea de lângă masivul Cireşoaia, de faţă fiind reprezentanţi ai Guvernului României, ai administraţiei judeţene şi locale”, a precizat preotul protopop Ioan Bârgăoanu. „Ceremonialele au fost organizate de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin Protopopiatul Oneşti, şi primăriile oraşelor Târgu Ocna şi Slănic Moldova, precum şi cea a comunei Pârgăreşti. Alături de noi s-au aflat şi reprezentanţii Eparhiei Covasnei şi Harghitei, prin preoţii Mihai Mitrea şi Teodor Bijec, dar şi cadre militare de la Brigada 61 Vânători de Munte - Miercurea Ciuc. În amurgul zilei de 10 august 2017, în centrul oraşului Târgu Ocna s-au rememorat atacurile Armatei Române asupra culmilor cucerite de inamic, Coşna, Măgura şi Cireşoaia, şi câte o grupă de vânători de munte a mărşăluit cu făclii aprinse spre cele trei vârfuri pe care ostaşii români de odinioară le-au recucerit cu preţ de sânge”, a mai spus protopopul Bârgăoanu. În după-amiaza zilei de 11 august, Înaltpreasfinţia Sa a vizitat şantierul Bisericii Grozeşti - Oituz, dând preoţilor din zonă îndrumări necesare organizării evenimentelor de pe 19 august, când vor fi organizate alte comemorări ale eroilor neamului de pe Valea Oituzului.