„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Cerc de istorie bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Zeci de elevi au participat ieri, 8 decembrie 2015, începând cu ora 18:00, la o nouă întâlnire a Cercului de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“, desfăşurată în sala T20 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
„Fragmente ale Bisericii Ortodoxe Române din perioada comunistă“ a fost tema şedinţei de ieri-seară, la care au luat parte pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae“, şi drd. Alexandru Prelipcean, asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi.
Primul referat, „Biserica Ortodoxă Română între naţionalism şi socialism“, a fost susţinut de studentul masterand Daniel Filip, care a subliniat atât precaritatea ideologiilor veacului trecut, a căror ispită continuă să existe până astăzi, cât şi ideea că „scopul Bisericii este acela de a apăra libertatea credincioşilor, drumul ei alături de stat oprindu-se acolo unde este încălcată libertatea persoanei“.
Despre „Părintele Nil Dorobanţu sau Monachus Absconditus“ a vorbit în continuare Vlăduţ Ionuţ Ghionoiu, student al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi membru fondator al Cercului de istorie bisericească. Prin prezentarea personalităţii şi a teologiei părintelui Nil Dorobanţu, lucrarea a pus în lumină atât personalitatea unui călugăr ascuns, preocupat de viaţa în Hristos, cât şi necesitatea Bisericii Ortodoxe Române de a-şi redescoperi bogăţia spirituală şi monastică a secolului al XX-lea.
Spre final, întâlnirea a luat forma unui dialog pe baza celor prezentate între tânărul auditoriu şi invitaţi.
Fondat în anul 2010, Cercul „Arhiereu Narcis Creţulescu“ aduce în atenţie o serie de teme mai puţin cunoscute ale istoriei bisericeşti, avându-l ca îndrumător pe pr. prof. dr. Ion Vicovan.