„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Cerc pastoral la Parohia Iteşti
Marţi, 3 octombrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, părintele protopop Vasile Cozma a fost prezent în mijlocul preoţilor Cercului pastoral nr. 4 „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Protopopiatul Buhuşi.
Evenimentul a fost organizat de părintele Teodor Nicolae Soţu, paroh la Parohia Iteşti, în biserica parohială cu hramul „Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil“ şi au fost prezenţi toţi preacucernicii părinţi ai parohiilor din comunele Racova, Gârleni, Bereşti-Bistriţa şi Iteşti, alături de credincioşi ai locului.
Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protopop Vasile Cozma, care, în cuvântul de învăţătură, şi-a manifestat bucuria de a vedea adunaţi în Iisus Hristos preoţi şi credincioşi, o continuare firească a întâlnirii tainice a preotului cu Hristos la Sfânta Proscomidie.
Cu această ocazie, părintele protopop a lansat îndemnul ca toţi preoţii din Protopopiatul Buhuşi, în perioada Postului Crăciunului şi nu numai, să aducă în atenţia credincioşilor explicarea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii pentru a înţelege şi mai mult prezenţa lui Hristos în mijlocul nostru.
Tot acum, părintele protopop a subliniat viaţa şi personalitatea celui găsit de Sfântul Apostol Pavel în areopagul din Atena, Dionisie, singurul dintre filosofii acestui centru de cultură şi filosofie care a înţeles cine este acel „zeu necunoscut“ şi a cerut, alături de soţia sa, să fie botezaţi. A fost un mare câştig pentru Biserica creştină ca un filosof al şcolii greceşti să devină episcop şi să ajungă în rândul sfinţilor, de aceea Sfântul Dionisie Areopagitul trebuie să fie mentorul tuturor studenţilor de teologie.
Tema întâlnirii preoţilor Cercului pastoral nr. 4 Racova a fost susţinută de părintele Teodor Nicolae Soţu care a prezentat istoricul aşezării Iteşti şi al bisericii parohiale „Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil“ cu debut încă de la anul 1837. Actuala biserică a fost construită între anii 1968-1971, pe locul celei vechi, sub coordonarea părintelui Petru Chelaru şi a fost pictată de pictorul Vasile Popescu, fiu al satului, care mai târziu, în anul 2006, va picta şi capela mortuară.