„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cetatea Iaşilor a fost inima muzicii corale şi a celei psaltice
Iaşul este capitala culturii româneşti. Un oraş al marilor iubiri, al marilor idei, al Marii Uniri. Un oraş al primului spectacol de teatru în limba română, al primului orologiu din Ţările Române şi al primelor pagini tipărite în limba română. Al primului Abecedar, al primului muzeu memorial şi al primului Muzeu de Istorie naturală, al primului cor mixt românesc, în care femeile au cântat cot la cot cu bărbaţii.
Iosif cel Sfânt, Mitropolitul Moldovei, el însuşi bun cântăreţ şi compozitor, a însufleţit cetatea Moldovei cu primul cor din ţara noastră în care au cântat şi femeile. Meritul acestui cor s-a datorat şi dirijorului - Gavriil Musicescu.
Prinos adus marelui compozitor ieşean, Asociaţia „Iubire şi Încredere“ din Iaşi a organizat, la început de iulie 2015, Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“, ediţia a III-a. Timp de şapte zile, muzicologi, profesori, dirijori, coruri, tineri şi tinere din România, Italia, Grecia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova au făcut ca oraşul să fie pe primul loc pe scena internaţională a muzicii. Totul a început cu secţiunea dedicată muzicii psaltice, de factură bizantină, în ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ziua a doua, 3 iulie, a fost dedicată corurilor de Licee cu profil muzical şi de Seminarii Teologice, corurilor Universităţilor de Muzică şi ale Facultăţilor de Teologie, dar şi secţiunii corurilor de tineri amatori. A existat, apoi, o zi specială în care actorii principali au fost copiii. Cu lumină în suflet şi muzică pe buze, copii din trei ţări şi-au unit glasurile sub numele proiectului Cantus Mundi, eveniment desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor şi în Parcul Copou din Iaşi.
Seară cu lumină şi muzică, la Teatrul Naţional
În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cel care a binecuvântat ca evenimentul să se desfăşoare în capitala Moldovei, Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“, ediţia a III-a, s-a încheiat cu Gala de Excelenţă, care a avut loc în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. Muzica a fost la ea acasă. Într-o sală plină, organizatorii au adus în atenţia publicului corurile câştigătoare la cele două secţiuni - coral şi psaltic, cu subsecţiunile aferente.
Astfel, au urcat pe scenă şi au încântat publicul Corul Naţional de Cameră Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, Corurile reunite de copii sub tutela Cantus Mundi, Corul de copii Fusion Sound al Şcolii de muzică - Odessa, Ucraina, dirijor Vermedovskaia Elisabeta, Corul de copii Lia Ciocârlia din Chişinău, dirijat de Svetlana Istrate, Corul de Copii Radio Bucureşti, dirijat de maestrul Voicu Popescu, Corul de Tineret Cantemus al Centrului de Activitate extraşcolară Curcubeul - Chişinău, dirijor Denis Ceauşov, şi Corul Academic Anghel Manolov al Casei studenţilor - Sofia, Bulgaria, dirijat de Darena Popova.
Muzica liturgică de tradiţie bizantină, premiată la Iaşi
Parte a festivalului, muzica psaltică - cea care este folosită la stranele bisericilor noastre - a avut un loc important în seara galei. Corurile câştigătoare au fost premiate de către organizatori - Corul bizantin al Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău, condus de către diaconul Constantin Stoica, şi Corul Chivotul al Catedralei mitropolitane din Iaşi, condus de arhidiacon Ciprian Rusu.
Invitaţii speciali ai secţiunii psaltice au fost două coruri de renume internaţional. Formaţia de Muzică Psaltică Byzantion, condusă de către asist. drd. Adrian Sârbu, a promovat parfumul minunat al sonorităţilor autentice bizantine. Pentru prima dată la Iaşi, Corul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale din Bucureşti, dirijat de protopsaltul arhidiacon Mihail Bucă, a adus ceva din lumea demult apusă a Imperiului Bizantin, încântând publicul cu trei piese psaltice.
Timp de mulţumire şi planuri de viitor
După înmânarea Trofeului Festivalului „Gavriil Musicescu“ Corului de Tineret Cantemus al Centrului de Activitate extraşcolară Curcubeul - Chişinău şi după recitalul Corului de Cameră Preludiu, dirijat de maestrul Voicu Enăchescu, directorul festivalului - dr. Daniela Doroşincă - a mulţumit tuturor celor care şi-au adus ofranda în realizarea evenimentului: „La finalul acestei minunate gale a muzicii corale internaţionale, Asociaţia «Iubire şi Încredere» din Iaşi, organizatorul Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“, mulţumeşte tuturor acelora care ne-au sprijinit în efortul nostru de a oferi iubitorilor de muzică manifestări de înaltă ţinută artistică. Vă aşteptăm, dragi iubitori ai muzicii corale, să ne fiţi alături în continuare şi la celelalte ediţii pe care dorim să le realizăm“.