„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cetatea Iaşilor va fi regina muzicii corale
Reprezentanţii Asociaţiei Iubire şi Încredere din Iaşi anunţă cea de-a III-a ediţie a Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu.
Încă din primele faze ale istoriei, omul a fost atras de sunet, mai mult decât orice. În primele pagini ale Sfintei Scripturi, relaţia omului cu Dumnezeu a fost legată de cuvânt, deci, de sunet. Prelungind această informaţie, încă de la începuturi, omul, ca fiinţă spirituală, a fost atras de mirajul muzicii. Căutarea acesta a muzicii, ca formă de manifestare culturală, este nouă şi veche în acelaşi timp. În acest context, file de istorie şi de actualitate se vor întâlni în următoarea perioadă la Iaşi. Asociaţia Iubire şi Încredere, cunoscută publicului ieşean şi nu numai pentru activitatea sa pe plan cultural-social, demarează în capitala Moldovei un adevărat maraton cultural, care va avea loc în intervalul 1-7 iulie 2015.
Festivalul care se va deschide pe 1 iulie 2015 dureză şapte zile
Sub numele marelui compozitor ieşean Gavriil Musicescu, Asociaţia Iubire şi Încredere organizează Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“, ediţia a III-a.
Pe parcursul celor şapte zile, coruri de tineri, coruri consacrate, personalităţi din viaţa muzicală vor fi la Iaşi, ca să ne încânte. Capul de afiş va fi ţinut de formaţii corale de renume internaţional, precum: Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Anna Ungureanu, Corul de cameră PRELUDIU, condus de maestrul Voicu Enăchescu, CORUL DE COPII RADIO Bucureşti, dirijat de Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Române, condus de protopsalt arhidiacon Mihail Bucă, Corala CANTORES AMICITIAE, dirijată de prof. univ. dr. Nicolae Gâscă, alături de Grupul psaltic BYZANTION, condus de asistent drd. Adrian Sîrbu.
Pentru că este un Festival-Concurs, participanţii care provin din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria şi Grecia se vor prezenta în cadrul a cinci secţiuni: Secţiunea de concurs Coruri de licee cu profil muzical şi seminarii teologice, Secţiunea de concurs Formaţii de muzică psaltică, Secţiunea de concurs Coruri ale universităţilor de muzică şi facultăţilor de teologie, Secţiunea de concurs Coruri de tineri amatori şi Secţiunea de concurs Coruri de copii CANTUS MUNDI.
Festivalul se va deschide în ziua de 1 iulie 2015, la ora 18.30, în cadrul Vecerniei de la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi, aflată în str. Aleea Rozelor, nr. 7C. Tot aici, în ziua de cinstire a Sfântului Ştefan cel Mare, pe 2 iulie, va avea loc un concert de muzică bizantină la care vor participa concurenţii de la Secţiunea psaltică. Ziua de 3 iulie va debuta cu o lansare de carte - „Athos. Însemnările netăcutelor cărări“, scrisă de Alexandru Rădescu. Seara se va încheia cu două concerte: unul la Muzeul Unirii şi celălalt în Grădina Publică a Complexului Palas din Iaşi.
Manifestările culturale se vor desfăşura şi în ziua de 4 iulie, când va avea loc o adevărată suită de concerte corale: la câteva centre pentru bătrâni şi copii, începând cu ora 11:00, la ora 19:00 - concert coral extraordinar în Parcul Copou Iaşi, unde vor cânta Corul Naţional de Cameră MADRIGAL şi Proiectul CANTUS MUNDI, alături de coruri de copii din mai multe ţări. Finalul serii va fi încununat de vocile copiilor din Corul Radio Bucureşti.
Zece concerte în zece biserici ieşene, într-o singură zi
Duminică, 5 iulie, festivalul va ajunge în apogeul desfăşurării. Un adevărat maraton de zece concerte corale va avea loc la tot atâtea biserici ortodoxe cunoscute din Iaşi.
Seara va fi încununată de Gala Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“. Pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi vor urca corurile laureate ale festivalului de la cele cinci secţiuni de concurs, alături de invitaţi de onoare: Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, Corul de Cameră PRELUDIU, CORUL DE COPII RADIO Bucureşti, Corul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, Corala CANTORES AMICITIAE şi grupul psaltic BYZANTION. Momentele petrecute în Sala Mare a Teatrului Naţional vor fi transmise în direct pe TVR Iaşi şi TVRÂ.
Ultima zi de festival - 6 iulie - va încheia manifestările culturale dedicate muzicii cu o conferinţă de presă şi cu dezbateri pe teme culturale de interes public. Participanţii vor fi oameni de cultură din Iaşi, autorităţi publice locale din diferite instituţii ale Iaşului, dirijori ai corurilor participante în cadrul Festivalului Coral Gavriil Musicescu.
Cu acest prilej, la Iaşi vor fi prezente mai multe personalităţi de talie internaţională din viaţa culturală muzicală: Andrea Angelini din Italia, membru al Federaţiei Internaţionale de Muzică Corală, maestrul Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, prof. univ. Aetopoulos Antonios de la Universitatea de Muzică din Atena - Grecia, prof. univ. dr. Mstyslav Yurcenko de la Universitatea Naţională Boris Grincenko - Kiev, dirijor Voicu Popescu, Corul de Copii Radio Bucureşti, prof. univ. dr. Ioan Golcea de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiţă de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Cu un număr total de participanţi de aproximativ 1.200 de persoane din ţară şi din străinătate, Festivalul-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“ de la Iaşi se doreşte a fi un pas important în candidatura oraşului nostru la titulatura de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.