„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Cine judecă pe aproapele face un pas de lucrare antihristică“
În Duminica a XXV-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de patru arhierei: Înaltpreasfinţitul Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul românilor ortodocşi din Germania, Europa Centrală şi de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. De asemenea, au slujit numeroşi preoţi atât din ţară, cât şi din străinătate, veniţi în aceste zile la Iaşi pentru a participa la Simpozionul „Întâlnirea cu duhovnicul“, ce se va derula în perioada 13-15 noiembrie. Printre ei s-a numărat şi părintele ieromonah Rafail Noica, unul dintre cei mai mari duhovnici români, fiul filosofului Constantin Noica.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost neîncăpătoare ieri, 13 noiembrie, pentru numărul mare de pelerini prezenţi la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de patru arhierei - IPS Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Serafim, Mitropolitul românilor ortodocşi din Germania, Europa Centrală şi de Nord, şi PS Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învăţătură după citirea Evangheliei a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Hierotheos Vlachos, care a punctat trei aspecte ce se desprind din învăţăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, pomenit ieri în calendarul Bisericii Ortodoxe Române: „Este foarte important de subliniat că nevoinţa şi asceza nu sunt un scop în sine, ci o împlinire a poruncilor lui Dumnezeu în viaţa creştinului. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur nu doar le-a predicat, ci le-a şi trăit. A fost un adevărat teolog şi părinte al Bisericii. Nu a fost un teolog diplomat, ci un teolog adevărat, care a şi mărturisit şi care tocmai pentru aceasta a fost exilat şi martirizat. În scrierile pe care el le-a trimis ucenicei sale, diaconiţa Olimpiada, se pot vedea detaliat învăţăturile Sfântului Ioan Gură de Aur în acest sens. Ultimele cuvinte pe care le scrie acolo sunt: «Slavă lui Dumnezeu pentru toate!». Aşadar, în viaţa sa, Sfântul Ioan Gură de Aur a unificat în mod fericit credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de Biserică şi viaţa de nevoinţă ascetică şi mărturisitoare. Aceste trei elemente sunt şi punctele pe care le dezvoltă părintele arhimandrit Sofronie în scrierile sale. Într-una dintre ele, părintele spune: «Nu pot să înţeleg trei lucruri. În primul rând, nu pot să înţeleg credinţa fără dogmă; există oameni care spun că ei cred în Dumnezeu, însă nu primesc dogmele Bisericii. Dar fără dogme nu este o credinţă adevărată! Al doilea, nu pot să înţeleg că există creştinism în afara Bisericii, pentru că Biserica este Trupul binecuvântat al lui Hristos. Al treilea element, nu pot să înţeleg un creştinism fără asceză, pentru că dogma, Biserica şi viaţa de asceză constituie un tot unitar al vieţii»“.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Serafim l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Ioan Popoiu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.
„Păstraţi credinţa, rămâneţi în credinţă, rămâneţi alături de Biserică şi de păstorii voştri şi ai noştri“
Din soborul preoţilor slujitori a făcut parte şi părintele Rafail Noica, cel care, la finalul slujbei, i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze învăţăturile Bisericii: „Dumnezeu să vă binecuvânteze, binecredincioşi creştini! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe păstorul vostru, Înaltpreasfinţitul Teofan! Păstraţi credinţa, rămâneţi în credinţă, rămâneţi alături de Biserică şi de păstorii voştri şi ai noştri. Astăzi, mai ales sub influenţa gândirii lumii acesteia, mulţi văd tot felul de prihane în noi, în slujitorii Bisericii, şi nu întotdeauna greşesc văzându-le. Dar cum am mai făcut-o cândva aici, în România, o fac şi acum: vă îndemn şi vă rog, purtaţi-i în rugăciunile voastre pe mai-marii voştri în Duh, pe păstorii voştri, pe arhiereii voştri, pe Preafericitul Patriarhul nostru şi părintele Bisericii noastre, fiindcă precum voi, şi noi toţi ne putem sfinţi viaţa prin lucrarea preoţiei şi prin rugăciunea ierarhilor şi a părinţilor noştri. Ierarhii şi părinţii noştri şi ai voştri au nevoie de rugăciunea şi de sprijinul vostru. Nu de judecată avem nevoie. Are cine să ne judece - Dumnezeu - şi trebuie să învăţăm cu toţii conştiinţa să ne judece pe fiecare dintre noi, şi nu pe aproapele. Cine judecă pe aproapele face un pas de lucrare antihristică. «Anti» în limba greacă înseamnă «împotriva», dar şi «în loc de». Cine sunt eu să-I iau locul lui Hristos, judecând pe cineva în afară de mine însumi? Iubiţi fraţi şi surori, întăriţi Biserica cu rugăciunea voastră, cu credinţa voastră, cu credincioşia voastră faţă de cei care vă slujesc şi faţă de cei care vă împărtăşesc cu cinstit Trupul şi Sângele lui Hristos, Mântuitorul nostru! Veniţi, cei care aţi primit binecuvântarea şi împărtăşiţi-vă! Ce este viaţa noastră? Cine este Viaţa noastră? Este Hristos! Viaţa poartă un nume şi Acesta este Iisus Hristos, în care fie să aflăm cu toţii mântuire!“.
IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit ierarhilor şi preoţilor prezenţi la Iaşi, în contextul organizării tradiţionalului eveniment „Întâlnirea cu duhovnicul“, care, în acest an, este dedicat arhimandritului Sofronie Saharov: „Să-I mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit în această sfântă şi binecuvântată zi să fim împreună aici, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, să slujim Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, participând la Jertfa cea de Taină, şi să ne împărtăşim cu Sângele Domnului Iisus Hristos. Să-I mulţumim şi pentru darul cel mare pe care l-a oferit lumii, în persoana Sfântului Paisie Velicicovschi de la Neamţ, pe care îl vom sărbători peste câteva zile. De ziua prăznuirii sale, ne aducem aminte de marii noştri părinţi din Moldova, din ţară şi din alte părţi ale creştinătăţii, care au trăit credinţa în toată adâncimea ei, i-au descoperit sensurile şi luminile şi ne-au lăsat sfintele lor scrieri. Anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Paisie de la Neamţ, în cadrul Colocviului «Întâlnirea cu duhovnicul», aducem în faţă chipul binecuvântat al părintelui Sofronie, despre care Înaltpreasfinţitul Ierotheos Vlachos şi părintele Rafail Noica vor vorbi în această zi, iar zilele următoare, şi alţi ucenici sau persoane care l-au cunoscut. Nu avem cuvinte să mulţumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar, părintele Sofronie Saharov, plecat de mulţi ani la Domnul, dar rămas cu noi şi pe care mulţi părinţi l-au cunoscut faţă către faţă, unii ani de zile, iar alţii câteva ceasuri, iar unii au venit să dea mărturie. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate!“.
Precizăm faptul că Sfânta Liturghie de ieri a marcat deschiderea oficială a Colocviului Internaţional „Întâlnirea cu duhovnicul“. Ediţia de anul acesta (13-15 noiembrie 2016) îi este dedicată părintelui Sofronie Saharov, reunind invitaţi din străinătate (Grecia, Marea Britanie şi Franţa) şi din ţară. Lucrările colocviului se vor desfăşura atât la Iaşi, cât şi la Mănăstirea Neamţ.
Odată cu Sfânta Liturghie săvârşită ieri, 13 noiembrie 2016, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, a debutat şi a V-a ediţie a Colocviului Internaţional Întâlnirea cu duhovnicul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul, dedicat în acest an părintelui Sofronie Saharov (1896-1993), reuneşte, în perioada 13-15 noiembrie, la Iaşi şi Mănăstirea Neamţ, invitaţi de seamă din ţară şi din străinătate (Grecia, Marea Britanie şi Franţa).
Deschiderea oficială a avut loc ieri după-amiază, la Centrul de conferinţe Agora (fostul „Providenţa“). În cadrul acesteia au conferenţiat Înaltpreasfinţitul Părinte Ierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, şi ieromonahul Rafail Noica, în prezenţa a peste 2.000 de oameni.
„Părintele Sofronie a fost o mare revelaţie a vieţii mele. L-am trăit foarte intens în timpul Liturghiei. M-am simţit în preajma părintelui ca şi cum aş fi participat la Cina cea de Taină şi la rugăciunea din Ghetsimani, m-am bucurat de discuţiile teologice pe care le-am avut cu el, era un călăuzitor cu experienţă în ceea ce priveşte rugăciunea inimii, am simţit binecuvântarea sa în timpul spovedaniilor pe care le-am făcut la el“, a menţionat IPS Mitropolit Ierotheos Vlachos.
Părintele Rafail Noica, unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici ai zilelor noastre, a precizat în cadrul conferinţei faptul că „cinstim pe duhovnic, dar dacă-l idolatrizăm, ajungem să-l necinstim. Ucenicul bun este omul care are mintea îndreptată către Dumnezeu şi care caută răspuns de la Dumnezeu, nu de la om, dar care se duce la om ca să primească răspunsul lui Dumnezeu. Dar când mergi la om, trebuie să mergi având atenţia îndreptată la Dumnezeu, să te rogi ca duhovnicul tău să-ţi dea cuvânt, să fii atent lăuntric, să prinzi, să înhaţi primul cuvânt, prima mişcare a inimii - ăla e cuvântul pentru tine!“.
Colocviul Internaţional Întâlnirea cu duhovnicul va continua şi astăzi, 14 noiembrie, cu o nouă sesiune de conferinţe, ce va avea loc în Sala „Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial - Iaşi. Cu detalii şi imagini de la conferinţa de ieri, dar şi cu informaţii despre evenimentele colocviului din zilele următoare vom reveni în ediţia de mâine a „Ziarului Lumina“.