„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Cine nu intră în Împărăţia lui Dumnezeu aici, pe pământ, n-are cum să aibă parte de Împărăţia lui Dumnezeu cea veşnicăˮ
În Duminica Floriilor, pe 21 aprilie 2019, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent în mijlocul obştii Mănăstirii Cămârzani, Protopopiatul Fălticeni, judeţul Suceava.
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în biserica mare a aşezământului monahal, răspunsurile liturgice fiind date de corul măicuţelor.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, dar şi despre cum vom intra noi în Ierusalimul ceresc: „Ce face Domnul când intră în Ierusalim şi ce face Domnul când intră în inima omului? Primul lucru pe care Domnul L-a făcut a fost că s-a dus în Templu, nu să se roage, ci să facă curat, să facă ordine, să aşeze lucrurile aşa cum ar fi trebuit să fie. A scos afară pe cei care vindeau şi cumpărau, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi a răsturnat scaunele celor care vindeau porumbei - «Nu este, oare, scris: Casa Mea casă de rugăciune se va chema pentru toate neamurile? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari». Aşa face Dumnezeu cu inimile noastre, prin fiecare Taină a Pocăinţei, prin fiecare spovedanie, cu fiecare lacrimă pe care o vărsăm, cu fiecare împărtăşire cu Trupul şi Sângele Său; cu fiecare faptă bună şi cu fiecare rugăciune se va curăţa inima noastră şi de-abia atunci Domnul va intra şi se va deschide Împărăţia lui Dumnezeu. Împărăţia lui Dumnezeu nu este numai acolo sus, împărăţia lui Dumnezeu e în rândul nostru; când Domnul Hristos intră în inima omului, nu intră singur, ci intră cu Maica Lui, cu sfinţii şi cu îngerii. Cine nu intră în Împărăţia lui Dumnezeu aici, pe pământ, n-are cum să aibă parte de Împărăţia lui Dumnezeu cea veşnică, dincolo. Primiţi-L pe Domnul, faceţi-vă sufletul ca asinul acela smerit, plecat. «Am greşit, Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei sufletului meu», cum zicem în rugăciune, dar intră, Doamne, căci Tu singur poţi să faci curat acolo, eu nu mai pot, nu mai am putere. Dar ce pot să fac eu este să arăt bunăvoinţă, să arăt deschidere şi să-I dau lui Dumnezeu toate ale mele şi să-L rog: Doamne, întâi cele rele ale mele Ţi le dau ca Tu să le cureţi, să le sfinţeşti şi din mărăcini şi mătrăgună să faci crini frumos-mirositori, ca să te bucuri Tu, Doamne, în Ierusalimul cel dinlăuntru al meu şi eu să mă bucur de Tine ca Stăpân şi Împărat al meuˮ.
La final, ierarhul a împărtăşit copiii cu Sfintele Taine şi a binecuvântat credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie. De asemenea, la cimitirul mănăstirii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru arhiereul Gherasim Putneanul, care a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi al cărui loc de odihnă veşnică se află la Mănăstirea Cămârzani.
Mănăstirea Cămârzani este situată în comuna Vadu Moldovei, la 7 km distanţă de Fălticeni. Prezenţa sa istorică începe în 1863, când boierul Morţun ridică o biserică de mir în conacul său, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorgheˮ, hramul istoric al mănăstirii. Vremurile tulburi o transformă în schit şi abia în anul 1992 Preasfinţitul Părinte Gherasim Putneanul redeschide fostul schit ca mănăstire de maici. În 2000, tot sub directa lui îndrumare, începe construcţia bisericii noi, din cărămidă, urmând canoanele stilului tradiţional moldovenesc, şi care va primi drept zi de prăznuire sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Ca arhitectură, aşezământul monahal este impresionant, cuprinzând biserica mare, clopotniţa, lumânărarul, două paraclise, stăreţia, corpul de chilii, casa pentru pelerini, muzeul şi o serie de ateliere în care măicuţele îmbină rugăciunea cu munca.