„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“, la Mănăstirea Bucium
În calendarul Bisericii noastre, a fost prăznuită ieri, 12 iulie 2015, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“. În ultimii doi ani, această sărbătoare este marcată în mod deosebit la Mănăstirea Bucium prin priveghere de toată noaptea, aşa cum se rânduieşte în Sfântul Munte Athos.
La Mănăstirea Bucium din Iaşi a fost serbată, în noaptea de 11 spre 12 iulie 2015, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos. Un sobor de preoţi a slujit Privegherea şi Sfânta Liturghie, aşa cum se rânduieşte în fiecare an la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Cu acest prilej, copia icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ a fost scoasă în procesiune, după cum a menţionat ierom. Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost protosinghelul Nicodim Petre, inspector în cadrul Departamentului Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a fost însoţit la această sărbătoare de un grup de tineri din Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Iaşi. „În data de 12 iulie, la Mănăstirea Bucium din Iaşi este serbată în mod deosebit icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“. În această zi se face amintirea de pictarea în chip minunat a icoanei. O parte a fost zugrăvită de pictorul Iordache Nicolau, care avea atelierul în zona Copoului, fiind comandată de arhimandriţii Nifon şi Nectarie, ctitori ai Schitului Prodromu şi ai Mănăstirii Bucium. Această minune a avut loc în anul 1863 şi face parte din tradiţia şi viaţa aşezării monahale din Bucium. Noi o cinstim prin slujba Privegherii de toată noaptea, aşa cum se rânduieşte şi în Sfântul Munte Athos. Prin cinstirea icoanei, o rugăm pe Maica Domnului să ne dea sănătate şi cele de folos sufletului. Slujba Vecerniei mici a început sâmbătă, 11 iulie 2015, de la ora 18:30, după ce copia icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ a fost scoasă în procesiune pentru a fi aşezată în faţa altarului de vară al mănăstirii. La ora 22:00 ne-am întâlnit din nou în rugăciune în cadrul Vecerniei mari unită cu Litia, iar apoi s-au slujit Utrenia, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. La final, a avut loc o procesiune, după care icoana Maicii Domnului a fost aşezată în biserica mănăstirii“, a menţionat ierom. Irineu Bălan. Amintim că în anul 2013, în atelierul Mănăstirii Bucium, a fost pictată o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“. Aceasta a fost zugrăvită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos.