„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Clipe de înaltă emoţie la ceas aniversar, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, într-o atmosferă de rugăciune şi firească nostalgie, în data de 10 mai 2016, „Şcoala de Teologie“ de lângă Mănăstirea Neamţ a fost gazda unei întruniri deosebite: împlinirea a 40 de ani de la absolvirea studiilor seminariale a promoţiei 1976 de la Seminarul Teologic „Mănăstirea Neamţ“, şcoală ce, ulterior anului 1989, avea să primească, în mod firesc, numele marelui mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Veniamin Costachi.
Mai de departe sau mai de aproape, un număr important de absolvenţi din acel an, acum toţi slujitori ai sfintelor altare, însoţiţi de distinsele doamne preotese, şi-au îndreptat paşii spre clădirea seminarului, călcând cu sfială şi bucurie sfântă treptele spre paraclisul istoric al şcolii cu hramul „Sfântul Pantelimon“ (aşa cum ne-a fost dorinţa), bisericuţa mică din clădire, locul unde, odinioară, participau la programul liturgic din vremea aceea, „laboratorul duhovnicesc“ unde s-au pregătit pentru slujirea preoţească. Această zi de frumoasă întâlnire a început, cum este şi firesc, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor alcătuit din părinţii absolvenţi, moment în care, într-o atmosferă sobră, de înaltă trăire duhovnicească, toţi cei prezenţi s-au rugat pentru toţi colegii, pentru familiile lor, pentru profesorii lor (care au răspuns cu dragoste invitaţiei şi s-au alăturat în duh de rugăciune), elevii şi ostenitorii de astăzi ai seminarului teologic. Sfintei Liturghii i-a urmat săvârşirea unui parastas la care au fost pomeniţi ierarhii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu a căror binecuvântare şi ajutor material şi spiritual au urmat cursurile seminarului, stareţii Mănăstirii Neamţ din vremurile acelea, părinţii profesori şi diriginţi, părinţii colegi şi preotesele şi ostenitorii şcolii din timpul acela, cu toţii trecuţi la cele veşnice în acest răstimp de 40 de ani de la absolvire. Parastasul a continuat cu un Trisaghion săvârşit în cimitirul Mănăstirii Neamţ, locul unde îşi dorm somnul de veci o parte din cei vrednici de pomenire amintiţi.
Această zi de frumoasă revedere s-a împlinit prin prezenţa, alături de absolvenţii promoţiei 1976, a părinţilor profesori Constantin Mosor (diriginte al acestei clase între 1975-1976), Mihai Vizitiu (profesor pe toată durata cursurilor), Ioan Istrati, Teoctist Caia, precum şi a celui ce a fost pedagog în vremea aceea, Vasile Ungureanu. Urmând frumoasa tradiţie a unor astfel de întâlniri, una din fostele săli de clasă a celor 45 de absolvenţi, astăzi sala de festivităţi din incinta Seminarului Teologic a găzduit ora solemnă de dirigenţie, la care s-a strigat din nou catalogul. Au răspuns prezent 26 din absolvenţii anului 1976, 12 absentând din motive mai mult sau mai puţin binecuvântate, iar 7 dintre colegii noştri fiind trecuţi deja la cele veşnice. Fiecare dintre părinţii absolvenţi prezenţi, printre emoţii duse până la lacrimi, şi-au exprimat gândurile, amintirile lor frumoase şi mai puţin frumoase, realizările lor în slujirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, precum şi lucruri inedite şi amuzante din anii de şcoală.
Emoţia acestei revederi a fost potenţată de vizualizarea şi audiţia unui montaj audio/ foto cu gândurile exprimate de absolvenţii promoţiei 1976 cu câteva ore înainte de momentul despărţirii, de momentul absolvirii. Gândurile de atunci au fost imprimate pe o bandă magnetică, transpusă acum în format electronic. Această emoţie a fost amplificată de audiţia unor voci cunoscute, a celor 7 colegi care au trecut la cele veşnice mai înainte de vreme, fiecare participant rememorând cu tristeţe clipe petrecute împreună cu cei care nu mai sunt printre noi. (pentru acest moment, trebuie adusă mulţumire vrednicului părinte coleg Vasile Smău pentru osteneala sa şi pentru ideea originală de acum 40 de ani de a realiza, în condiţiile tehnice de atunci, această înregistrare.) Merită menţionat că acest moment, al orei de dirigenţie, a fost unul conturat de sentimente contradictorii: veselie/tristeţe, zâmbete/lacrimi, împlinire/dor, recunoştinţă/pomenire.
În acelaşi cadru, s-a evocat personalitatea arhidiaconului profesor Ioan Ivan, dirigintele nostru între 1972-1975, omul providenţial pentru această generaţie şi nu numai, omul căruia toţi absolvenţii îi datorează atât de mult, omul care a fost, alături binecredincioasa Rodica, o familie pentru tinerii de atunci, absolvenţii preoţi de astăzi. Râvna părintelui Ivan avea să fie preluată cu entuziasm tineresc şi cele mai bune intenţii la începutul anului şcolar 1975-1976 de tânărul teolog Constantin Mosor. Promoţia 1976 însemna, atunci, cea de-a 25-a serie de absolvenţi ai seminarului, reorganizat după 1948 în condiţiile tragice ale instaurării regimului comunist în România. În pioasă aducere aminte, au fost evocaţi şi părinţii profesori: Constantin Sârbu (şi el diriginte, în primul an, şi, mai apoi, director), Vasile Ignătescu, Vasile Irina, Costache Buzdugan, Marcel Ciucur, profesorul Ioan Serafinceanu, arhim. Irineu Chiorbeja (toţi trecuţi la cele veşnice), cei care, după mărturia unui participant, au zidit fiecare la temelia slujirii noastre preoţeşti şi la temelia celor care, astăzi, sunt slujitori vrednici şi foarte vrednici ai sfintelor altare. Această generaţie a dat mulţi preoţi vrednici, vârfurile acestei generaţii jubiliare însemnând: un protopop de Iaşi, devenit, ulterior, vicar administrativ al Eparhiei Iaşilor, în persoana părintelui Ionel Roată, doi protopopi de Rădăuţi, în persoana preoţilor Ionel Maloş (trecut la cele veşnice în anul 2004) şi a preotului Gheorghe Calancea şi, lucrul cel mai important, al doilea prorector cleric din istoria Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, în persoana părintelui profesor doctor Gheorghe Popa.
A urmat, apoi, în atmosferă la fel de solemnă, tradiţionala agapă frăţească, la care discuţiile şi evocarea amintirilor a continuat, întreaga asistenţă cântând, în atmosferă înălţătoare, imn de bună urare distinsului şi vrednicului nostru diriginte din anul V, părintele Constantin Mosor, care, în ziua aceea, îşi aniversa ziua de naştere. Un alt moment deosebit al acestei reîntâlniri a fost călătoria, pe jos, până într-un loc apropiat sufletelor celor prezenţi: Schitul Vovidenia şi casa Mitropolitului Visarion Puiu, unde părinţii absolvenţi au fost primiţi cu dragoste şi căldură sufletească de către egumenul şi părintele profesor al Seminarului Teologic - arhim. Mihail Daniliuc. S-a păşit, ca şi odinioară, în casa situată lângă schit, cei prezenţi aflând, într-o prezentare de ţinută academică, momente inedite, pentru cei mai mulţi necunoscute, din viaţa şi activitatea Mitropolitului Visarion Puiu şi a marelui scriitor Mihail Sadoveanu.
Se cuvine să-I mulţumim Preamilostivului Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, pentru reîntâlnirea cu dragii noştri profesori şi colegi, generoaselor noastre gazde de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ (recunoştinţă părintelui director Ioan Mihoc şi tuturor ostenitorilor), părinţilor profesori prezenţi, tuturor organizatorilor pentru osteneală şi implicare, tuturor părinţilor absolvenţi prezenţi dimpreună cu soţiile lor, nădăjduind în mila lui Dumnezeu pentru alte revederi la fel de emoţionante, mai ales că s-a făcut propunerea ca viitoarele revederi să aibă loc nu la 10 ani, ci din 5 în 5 ani. (Preot Amarinei Alecu, Parohia „Cuvioasa Parascheva“ - Piatra Neamţ)