„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Colocviu dedicat Centenarului Marii Uniri, la Popeşti
În cadrul comisiei metodice „Limbă şi comunicare. Om şi societate" din Şcoala „Dimitrie Sturdza"- Popeşti, a avut loc, în ziua de 5 iunie, un colocviu dedicat Centenarului Marii Uniri.
Comemorarea făuritorilor Marii Uniri şi a contribuţiei istorice a acestora la îndeplinirea idealului naţional de unitate constituie o ofrandă de recunoştinţă, dar şi prilej pentru generaţia actuală de a cunoaşte virtuţile şi sacrificiul lor, de a fi preţuite şi puse în lucrare, fiind exemple de întărire duhovnicească pentru viaţa şi lucrarea Bisericii şi a cetăţii din ziua de azi.
În cadrul comisiei metodice „Limbă şi comunicare. Om şi societate" din Şcoala „Dimitrie Sturdza"- Popeşti, a avut loc în ziua de 5 iunie un colocviu dedicat Centenarului Marii Uniri. La lucrările colocviului au participat atât cadrele didactice, cât şi elevii claselor a VII-a şi a VIII-a din şcoala comunală, precum şi profesori invitaţi de la Şcoala Gimnazială „G. Călinescu" din Iaşi.
Sesiunea de comunicări a fost deschisă de Creţu Constantin, profesor de religie la Şcoala Gimnazială „G. Călinescu" din Iaşi, cu referatul „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Primul Război Mondial". Profesorul ieşean a subliniat importanţa prezenţei preoţilor alături de armata română, fie în tranşee, în spitale sau în întâlnirile din garnizoană, fie la sfintele slujbe oficiate în mijlocul ostaşilor români. Preoţii militari au contribuit nu numai la ridicarea moralului trupelor greu încercate de război, ci şi la întreţinerea speranţei de împlinire a unui efort naţional colectiv, în cele din urmă încununat de succes în Marea Unire de la 1918. Activitatea a continuat cu referatul „1 Decembrie 1918" al celui de-al doilea invitat, Daşchievici Marius Andi, profesor de istorie la aceeaşi şcoală ieşeană.
Cea de-a doua parte a colocviului a debutat cu o activitate artistică, în care elevii participanţi au fost invitaţi să-şi exprime gândurile şi trăirile lor referitoare la evenimentul Marii Uniri prin realizarea a două planşe. Momentului artistic i-au urmat alte două prezentări: „Iaşul, capitală de război", susţinută de Magdalena Ciuc, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza" din Popeşti, şi „Marea Unire de la 1918. Unitate. Credinţă. Neam", susţinută de subsemnatul.