„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Comemorarea eroilor căzuţi în luptă în Primul Război Mondial
Împlinirea a 100 de ani de la prima conflagraţie mondială a fost marcată ieri, 26 august 2016, într-un cadru solemn. Manifestările, în cadrul cărora s-au oficiat şi slujbe de pomenire pentru cei căzuţi la datorie, s-au desfăşurat pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
La Bacău, momentul comemorativ a fost organizat la Cimitirul Eroilor de pe strada Constanţei, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor de stat, judeţene şi locale. Un sobor de preoţi din Protoieria Bacău, alături de părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău, a oficiat slujba Parastasului. Apoi s-a dat citire mesajului Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prilejuit de acest moment de evocare a faptelor şi curajului manifestat de către eroii neamului românesc, jertfiţi pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. „Cei prezenţi au depus flori şi au aprins lumânări la monumentul eroilor, în timp ce fanfara militară a intonat imnul eroilor“, a menţionat pr. Ciprian-Ioan Ignat, după cum informează siteul Eparhiei Romanului şi Bacăului. La Roman, în Piaţa „Roman Muşat“, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagraţie mondială, s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuţi acum un secol pe câmpul de luptă. În continuare a avut loc ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. „Preoţi, militari, oameni de cultură, reprezentanţi ai partidelor politice, veterani şi urmaşi ai eroilor căzuţi în Primul Război Mondial au dat citire numelui a 300 de eroi, din totalul de 330.000 a celor căzuţi pe câmpuri de luptă“, a spus pr. Dragoş-Alexandru Munteanu, protopop de Roman. În spaţiul misionar al Protoieriei Oneşti a fost ales ca loc al manifestării solemne Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Poieni, Târgu Ocna. Aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim s-a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii, prizonierii şi urmaşii acestora care şi-au sfârşit viaţa în cadrul Primului Război Mondial. „Din partea Protoieriei Oneşti a fost depusă o coroană de flori, iar elevii şcolilor din oraşul Târgu Ocna au depus flori şi candele aprinse la fiecare cruce din incinta monumentului“, a declarat pr. Ioan Roncea. Manifestări similare, care au cuprins slujbe de pomenire şi comemorarea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în cadrul Primului Război Mondial, au avut loc, de asemenea, la Buhuşi şi la Comăneşti. (Mioara Ignat, Constantin Ciofu)