„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Comuniune în rugăciune pentru cei mutaţi în veşnicie
În ziua prăznuirii Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, vineri, 9 septembrie 2016, redincioşii din Câmpulung Moldovenesc au venit la cimitirul Parohiei Capu Satului din oraş pentru a se ruga la mormintele celor răposaţi.
De mai mulţi ani, la o zi după serbarea hramului străvechii biserici închinate Naşterii Maicii Domnului, la Capu Satului - Câmpulung Moldovenesc se ţine o frumoasă tradiţie. Părinţi şi copii, prieteni şi rude ajung la locul unde odihnesc cei plecaţi în lumea veşniciei pentru a se ruga ca sufletele lor să se aşeze cu sfinţii, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin. Prin implicarea preotului paroh Teodor Giosan, la orele dimineţii s-au făcut toate pregătirile necesare oficierii slujbei Parastasului. Aceasta a fost săvârşită de un sobor numeros de preoţi, în prezenţa unui număr mare de oameni, păstrători ai dreptei credinţe şi ai tradiţiilor sfinte moştenite de la înaintaşii lor. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost ţinut de părintele Aurel Goraş, protopop de Câmpulung Moldovenesc, care a făcut referire la importanţa pomenirii celor ce s-au mutat din această viaţă la cele veşnice, dar şi la semnificaţia pomenirii Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. „Prezenţa frăţiilor voastre la căpătâiul celor dragi, plecaţi dintre noi, dovedeşte faptul că nu i-aţi uitat“, a spus pr. Aurel Goraş. În continuare, părintele paroh Teodor Giosan a apreciat că, la zi de sărbătoare, credincioşii şi-au manifestat prinosul de recunoştinţă pentru toţi strămoşii: „Este sărbătoare la Capu Satului pentru că ne-am reîntâlnit în comuniunea rugăciunii. Ne-am rugat ca Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Fecioarei Maria, să dea har şi binecuvântare tuturor celor pomeniţi. Să aveţi parte de sănătate, bucurii şi împliniri, ca să ne revedem în toate zilele vieţii noastre“. Oamenii veniţi din tot oraşul Câmpulung Moldovenesc şi nu numai au mărturisit că şi-au îndreptat paşii spre cimitirul din Capu Satului ca să-i pomenească în rugăciune. „Mă aflu aici pentru că îmi iubesc rudele ce s-au mutat din această viaţă la cele veşnice. Acesta este şi un prilej de a depăna amintiri cu alte rude şi cunoscuţi. Dumnezeu să-i ierte pe cei adormiţi şi să ne ajute să ajungem şi la anul sănătoşi pentru a-i putea pomeni“, s-a exprimat Ioan Piticar din Câmpulung Moldovenesc. Numărul mare de credincioşi în jurul sfântului locaş şi al mormintelor celor dragi a arătat dragostea pe care aceştia o au pentru Biserica lui Hristos, pentru tradiţie şi pentru neamul românesc. Cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, părinţii şi bunicii şi-au manifestat în jurul mormintelor, în prezenţa multor copii, preţuirea pentru cei de la care au învăţat sfintele rugăciuni, să fie harnici şi muncitori, sau primele buchii.