„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Comuniune la pomenirea Episcopului Melchisedec
Evenimentele cultural-duhovniceşti organizate în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor „Melchisedec Ştefănescu“ de la Roman s-au încheiat luni, 16 mai 2016. IPS Ioachim şi PS Macarie au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi din Eparhia Romanului şi Bacăului, au oficiat luni, 16 mai 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Slujba a fost săvâşită cu prilejul împlinirii a 124 de ani de când Episcopul Melchisedec Ştefănescu a plecat la Domnul. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cadrul slujbei, s-a făcut pomenirea celui cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Părintele Autocefaliei“. În cuvântul adresat cu acest prilej, PS Macarie şi-a exprimat nădejdea că Episcopul Melchisedec îi va pomeni pe toţi în „prestolul cel mai presus de ceruri al Marelui Arhiereu, Iisus Hristos, pe care şi noi Îl slujim. „Vă mulţumesc că m-aţi făcut părtaş la pelerinajul din seara ce a trecut, la grădina situată în apropierea acestei străvechi catedrale, unde a fost aşezat spre odihnă Episcopul Melchisedec. Este o grădină vie datorită lucrării social-filantropice pe care o continuă Înaltpreasfinţitul Ioachim“, s-a exprimat ierarhul românilor din Europa de Nord.
Episcopul Melchisedec, adus în memoria prezentului
La rândul său, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a iniţiat Zilele „Episcop Melchisedec“, a mulţumit invitatului pentru frumoasele gânduri împărtăşite la sfârşitul acestei sărbători. „Vă mulţumim pentru modul în care aţi evocat sărbătoarea noastră şi pentru faptul că aţi trăit alături de noi acest moment de celebrare a personalităţii episcopului Melchisedec Ştefănescu, ierarh care a transfigurat timpul său. Şi în acest an, am încercat să-l aducem în memoria prezentului, evocând chipul său blând şi activitatea sa multiplă care a marcat viaţa Bisericii şi a societăţii româneşti din veacul al XIX-lea. Prin astfel de momente, încercăm să ne restructurăm identitatea în timpurile pe care le trăim, aşa cum Preasfinţia Voastră arătaţi celor din nordul continentului credinţa noastră strămoşească, sperând ca şi ei, văzând faptele românilor, să slăvească pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat. Astăzi (n.r. luni, 16 mai 2016) avem o sărbătoare pe care o trăim cu mulţumirea că săvârşim ceea ce ni se cade şi adăugăm o cărămidă dăruită de Providenţă la edificiul spiritualităţii înaintaşilor“, a apreciat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.
Corala Sfinţilor Nemţeni a concertat la Roman
În cea de-a cincea zi a manifestărilor dedicate Episcopului Melchisedec, luni, 16 mai 2016, în sala de festivităţi a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman, a avut loc un atelier de lucru la care au participat elevii liceelor şi seminariilor teologice din judeţul Neamţ. Grupuri de zece elevi din fiecare şcoală (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ din Agapia şi Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman) au lucrat la întocmirea unui repertoriu din slujba Episcopului Melchisedec, cuprinzând texte compuse de către Înaltpreasfinţitului Ioachim, extrase din documentaţia realizată pentru canonizarea ilustrului ierarh romaşcan. „După ce s-a lucrat la şase piese (Condacul, Mărimurile, Troparul, Sedelnele a II-a şi a III-a şi cântarea I din Canon), dirijate de către elevi, Corala Sfinţilor Nemţeni, ce poartă numele încredinţat de către Înaltpreasfinţitul Ioachim, a participat la slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde a oferit răspunsurile la strană. Arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, a îndemnat ca Melchisedec Ştefănescu să fie urmat ca model de către seminarişti, cu precădere în râvna de a-şi lărgi universul cunoaşterii. La final, părintele vicar a înmânat celor patru corale diplome de vrednicie şi daruri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim“, a menţionat pr. Ionuţ Amărinii, directorul Liceului Teologic Ortodox din Roman.