„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
„Comuniunea sfinţilor ne cheamă la unitate”
Credincioşii au participat în număr mare la sfintele slujbe dedicate hramului Bisericii „Sfânta Parascheva”-Păcurari din Iaşi. În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 13 octombrie, slujba Vecerniei a fost oficiată de PS Emilian Crişanul, împreună cu PS Damaschin Dorneanul.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Păcurari, situată în spatele Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Iaşi, şi-a serbat duminică, 14 octombrie 2018, hramul. În ajunul săbătorii, sâmbătă, 13 octombrie, slujba Vecerniei a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului 1 Iaşi, dar şi alţi slujitori ai sfintelor altare din Eparhia Iaşilor şi din Eparhia Aradului. Într-o atmosferă de linişte şi de rugăciune, oameni de toate vârstele au cinstit-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea acestui locaş de închinăciune, răsunsurile la strană fiind oferite de Grupul psaltic „Nektarios” din Iaşi, dirijat de profesorul Daniel Popa.
În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, PS Părinte Emilian Crişanul, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a referit la viaţa Sfintei Parascheva şi la minunile pe care le-a săvârşit de-a lungul celor 377 de ani de când se află în cetatea Iaşilor. Astfel, ierarhul s-a oprit la dimensiunea istorică, la cea liturgică şi la cea eshatologică. „Cultul Sfintei Parascheva s-a dezvoltat în timp, datorită faptului că oamenii au simţit puterea lui Dumnezeu, care lucrează prin sfintele ei moaşte. Astfel, s-a dezvoltat acest pelerinaj de mai multe zile, la care sunt chemaţi şi alţi sfinţi să vină în fiecare an. Comuniunea sfinţilor ne cheamă la unitate, în contextul împlinirii unui secol de la Marea Unire. Comuniunea şi unitatea trebuie să persiste în fiecare parohie, în fiecare localitate şi acolo unde există o comunitate de români. Sălăşluirea moaştelor Sfintei Parascheva în mijlocul nostru nu este întâmplătoare. Venim în pelerinaj la Cuvioasa ca să ne pregătim pentru viaţa veşnică. Viaţa aceasta se sfârşeşte, dar noi credem în învierea de obşte, după cum Hristos a înviat”, a remarcat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhul i-a felicitat pe preoţii slujitori de la Biserica „Sfânta Parascheva”, care, sprijiniţi de enoriaşi, desfăşoară o frumoasă activitate pastorală şi misionară.
„Sfinţii au întrupat în viaţa lor cuvântul lui Dumnezeu”
La rândul său, părintele profesor universitar doctor Ion Vicovan, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a menţionat că „în tradiţia ortodoxă, cultul divin are o întreită dimensiune: de laudă, de mulţumire şi de cerere”. „Lauda se cuvine lui Dumnezeu, pe care îl cinsteşte soarele, luna, stelele, înălţimile, adâncurile, heruvimii, serafimii s.a. Dumnezeu nu se doreşte a fi lăudat doar de natura sa, ci mai cu seamă de coroana creaţiei Sale, adică omul. Psalmisul David spunea că «Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi». Sfinţii sunt acei oameni care au întrupat cel mai bine în viaţa lor cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat părintele paroh Ion Vicovan, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că l-a delegat de PS Părinte Emilian Crişanul să slujească Vecernia din ajunul hramului. Un gând de mulţumire şi-a exprimat pentru PS Părinte Damaschin Dorneanul, pentru grupul psaltic ce a oferit răspunsurile liturgice şi pentru toţi credincioşii de aproape şi de departe ce s-au rugat împreună la acest ceas de sărbătoare. În ziua hramului, programul liturgic a început cu Utrenia şi a continuat cu Acatistul şi cu Sfânta Liturghie.