„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Concert tradiţional de colinde la Piatra Neamţ
În Sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Piatra Neamţ a avut loc sâmbătă, 19 decembrie 2015, tradiţionalul concert de colinde „Naşterea Domnului - bucuria noastră“. Evenimentul a fost organizat de către Protopopiatul Piatra Neamţ, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Printre corurile participante s-a numărat şi Corul „Camena“ al preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamţ, care a încântat auditoriul, stârnind ropote de aplauze.
Grupurile de colindători ce au vestit Naşterea Domnului credincioşilor din Piatra Neamţ au fost corul Protopopiatului Piatra Neamţ „Glasul bisericii“, Corul „Camena“ format din preotesele din Protopopiatul PiatraNeamţ, Corul „Angeli“, Ansamblul „Datina Străbună“ şi „Vlăstarele Ortodoxiei“ format din membrii ATOR- Piatra Neamţ. La eveniment au fost prezenţi preoţi, credincioşi, membri ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La finalul concertului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit colindătorilor şi celor implicaţi în organizare, vorbind şi despre simbolismul peşterii din Betleem: „Peştera din Betleem, cântată de colindele din această seară, reprezintă în mod special familia autentică, fără de care nu există normalitate în viaţa noastră. În persoana Bătrânului Iosif îi găsim pe toţii taţii din lume care nu-şi pleacă genunchii în faţa a ceea ce se răspândeşte atât de mult în lume - desfrâul, infidelitatea şi cele care decurg din aceasta. În peştera din Betleem o vedem şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care reprezintă icoana naşterii de prunci şi a creşterii lor în frică de Dumnezeu, ruşine de oameni şi dragoste de neam. Bineînţeles, din peşteră nu lipseşte Dumnezeiescul Prunc, chip al tuturor pruncilor dintotdeauna, care ne fac viaţa atât de frumoasă şi despre care Ernest Bernea spunea că atunci când sufletul omului este agitat, frământat, înnegrit de tot ceea ce se întâmplă în el şi în jurul său, dacă priveşte şi ţine de mână un prunc, având disponibilitatea de a-l asculta pe acesta, iese din starea în care se află şi pătrunde într-o altă zare“.
Despre importanţa concertului anual de colinde a vorbit şi părintele părintele Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ: „Este un eveniment pe care îl aşteptăm în fiecare an cu nerăbdarea curată a copiilor şi cu nostalgia înţeleaptă a vârstnicilor, care, de fiecare dată, retrăiesc cu aceeaşi emoţie minunea Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La plinirea vremii, Fiul lui Dumnezeu a luat chip de Om şi a venit să stea de vorbă cu fiecare dintre noi în mod personal, direct, pe limba înţeleasă de noi, spunându-ne adevărul despre Sine, despre Dumnezeu-Tatăl şi despre Dumnezeu-Sfântul Duh. Mântuitorul a venit să ne spună cum să ne purtăm între noi şi faţă de Dumnezeu, ca să ne fie bine aici, pe pământ, şi sus, în Cer“.
Concertul de Crăciun al Protopopiatului Piatra Neamţ s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor cinci coruri, împreună cu toţi cei prezenţi.