„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Concurs interjudeţean de bătut toaca la Smârdan
Duminică, 22 octombrie 2017, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul interjudeţean „Răsună toaca la Smârdan“.
Ajuns la cea de a IV- a ediţie, concursul de bătut toaca a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi s-a desfăşurat în prezenţa membrilor juriului: părintele Costică Pînzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, preşedintele juriului, părintele Constantin Muha, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ Dorohoi, şi doamna profesor de muzică Paula Gavriluţă. În organizarea evenimentului s-a implicat şi Biroul de cateheză al Protopopiatului Darabani.
Iniţiativa concursului, apărută în urma unei participări la un eveniment similar, precum şi mulţumirea adusă de ediţiile anterioare au făcut ca şi de această dată preotul paroh Andrei Silviu Grigore, sprijinit de familie şi de enoriaşi, să adune în biserica parohială zeci de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, care să-L slăvească pe Dumnezeu prin sunet de toacă.
Evenimentul, desfăşurat în biserica parohială, a debutat prin cuvântul de bun venit adresat tuturor participanţilor şi a fost deschis de Petru Parasca, fostul cântăreţ al bisericii, ajuns acum la venerabila vârstă de 94 de ani. Participanţii au bătut toaca cu priceperea şi măiestria izvorâte din experienţa, vârsta sau parohia de origine şi, în urma jurizării, evaluaţi conform vârstei, au fost recompensaţi pentru prestaţia lor prin diplome, medalii şi premii. Întreaga activitate a culminat printr-o agapă servită tuturor participanţilor, invitaţilor, membrilor juriului, preoţilor şi profesorilor prezenţi, precum şi ostenitorilor concursului, desfăşurată la Centrul social „Sfântul Proroc Daniel“, aflat în incinta complexului parohial.
Concursul s-a bucurat de prezenţa participanţilor sosiţi din judeţul Suceava, din parohiile Rotunda şi Dumbrăveni, ambele cu o bogată tradiţie, dar şi cu rezultate remarcabile în bătutul toacei, atât la nivel judeţean, cât şi naţional. Presărate printre evoluţiile copiilor participanţi s-au numărat şi momente demonstrative de bătut toaca, executate cu măiestrie de Iustinian Roman, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, precum şi pricesne creştin-ortodoxe, interpretate de Maria Grigore.
Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul şi îndreaptă atenţia oamenilor de la cele trecătoare la cele veşnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalţe spre Dumnezeu şi, totodată, să se apropie unii de ceilalţi. Toaca este o chemare, adresată tuturor, indiferent de vârstă, care îi face conştienţi pe copiii şi pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găseşte bucurie multă, pace şi o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet. (Pr. Andrei Silviu Grigore, prof. Alina Grigore, pr. Cosmin Constantin Pristavu, responsabil catehizare în Protopopiatul Darabani)