„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţă duhovnicească la Mănăstirea Varatic
Duminică, 10 iunie 2018, a avut loc la Mănăstirea Varatic o conferinţă duhovnicească la care au participat preoţii duhovnici ai mănăstirii, monahiile şi surorile. Întâlnirea, ce a fost prezidată de stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa mănăstirii, a avut tema „Împlinirea a zece ani de la canonizarea şi trecerea în rândul sfinţilor a Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic (iunie 2008 - iunie 2018)".
În cadrul conferinţei, momentul aniversar a fost evocat printr-un referat susţinut de monahia Elefteria Balcoşi, intitulat „Mărturii ale iubitorilor de trăire duhovnicească, despre Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic", care a pus în valoare viaţa aleasă a sfântului şi faptele sale minunate duhovniceşti lucrate în timpul vieţuirii sale şi după adormirea sa.
„Anul acesta se împlinesc zece ani de la canonizarea Sfântului ctitor al mănăstirii noastre, Cuviosul Iosif de la Varatic. Ne reamintim, cu bucurie, momentul descoperirii sfintelor sale moaşte când, la data de 12 august 2013, în pronaosul Bisericii «Adormirea Maicii Domnului», cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi în prezenţa IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a părinţilor exarhi - arhim. Nichifor Horia şi Luca Diaconu - a maicii stareţa - stavrofora Iosefina Giosanu - şi a părinţilor ieromonahi Lucian Demian şi Stelian Boaru -, precum şi a unui grup de experţi în arheologie şi a altor binefăcători ai mănăstirii, dar şi a maicilor din mănăstirea noastră, s-a dezgropat sicriaşul cu osemintele Sfântului Cuvios Iosif. Alături de acestea s-au mai găsit: o cărămidă cu inscripţia «La 1785 au căutat locul (Mănăstirii) cu Olimbiada Schimonahia Stareţa Sfintei Mănăstiri Varatic» şi «1828 Iosif Ieroschimonahu, ctitorul Sfintei Mănăstiri Varatic, decembrie, 28, au reposat». De asemenea, s-au mai aflat aici un stâlp şi un căprior înflorat din lemn, câteva cărămizi, aflate sub pardoseală, care au fost depozitate într-un loc special, pentru a putea fi refolosite şi puse în valoare. Sfântul Cuvios Iosif s-a făcut cunoscut în preajma hramului mare al Mănăstirii noastre «Adormirea Maicii Domnului», spre a aduce bucurie obştii mănăstirii, binecuvântare, mângâiere sufletească şi întărire în credinţă, dar şi spre a ne fi alături, în viaţa de zi cu zi, de a ne reaminti de viaţa pustnicească, de nevoinţă, rugăciunea inimii şi dorul după Hristos. Astfel, a vieţuit şi a plecat dintre cei muritori, îngerul în trup, omul cel cu adevărat ceresc şi iubitorul de Hristos Dumnezeu, sălaş al vieţii celei veşnice şi mijlocitor al Dumnezeiescului Dar, încheindu-şi cu bine alergarea şi neavând împiedicare în calea sa, spre cele de sus, pururea împreună-vieţuitor cu îngerii. Dăm Slavă Dumnezeului Ceresc, care ne-a dat pe aleşii Săi, printre care şi pe Sfântul Cuvios Iosif, care nu numai cu viaţa cea văzută a strălucit şi luându-ne de mână ne-a dus pe noi la Împărărţie, dar şi cu nevoinţele sale, mărturisirea credinţei, faptele minunate, vorbele de duh, rostite ori scrise, şi pilda întregii sale vieţi luminează şi va lumina în veac calea spre mântuire a celor care vor să urmeze Domnului, şi vor citi vieţile sfinţilor", s-a arătat în referatul prezentat.