„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţă multidisciplinară la Girov
E destul de interesant, dar şi complicat să vorbeşti despre violenţă în zilele noastre. Important este să încercăm să conştientizăm copiii şi tinerii şi să cultivăm liniştea, pacea, bunul simţ, dragostea. În cadrul programului naţional „19 zile de activism în scopul prevenirii abuzului şi violenţei faţă de copii şi tineri“, Şcoala Gimnazială din Girov, în colaborare cu Frăţia Ortodoxă a Tinerilor Giroveni, a organizat conferinţa „Stop violenţa!“.
Cei peste 120 de copii din şcolile Girov şi Căciuleşti au luat parte la prezentarea părintelui Ştefan Zaharia: „Tămăduirea violenţei în învăţăturile Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfinţilor Părinţi“ şi a doamnei profesor Viorica Mititelu.
Părintele Ştefan Zaharia a prezentat mai multe volume legate de problematica violenţei, învăţături ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfinţilor Părinţi, dar şi opinii ale unor teologi contemporani:
„Când vorbim despre violenţă avem în vedere un spectru foarte larg şi pentru fiecare zi din program putem organiza conferinţe. Ce este violenţa şi cât de mare este nevoia de terapie vorbim limpede atunci când spunem că trecem printr-un moment de cotitură la nivel mondial. Suntem invadaţi de probleme, şi prin urmare sunt din ce în ce mai dese depresiile, problemele psihice, care pornesc uneori de la lucruri mărunte, de la lipsa de comunicare, de la minciună, de la egoism, de la însingurare. Avem o sumedenie de tratate despre problema violenţei, a mâniei şi a maniei. Ne ia puţin, foarte puţin timp să punem mâna pe o carte pentru a vedea situaţia la care ne referim, pe care o cunoaştem, dar pentru care avem nevoie de confirmări. Nu facem o analiză de valoare, de adevăr şi de eficienţă a problemelor din sfera violenţei şi a terapiilor, dar trebuie să spunem foarte clar că fiecare epocă istorică s-a adaptat pe cuvântul Mântuitorului care îndeamnă la iubirea aproapelui.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune despre Iov că era un atlet intrat în arenă care a luptat cu suferinţele pentru biruinţă. El a ieşit fără nimic în lume, dar nu a intrat în depresie, nici nu a urât, nici nu a renunţat la credinţă, nici nu a folosit violenţa, care îi era la îndemână. El s-a detaşat de toate, deşi putea să se supere pe viaţa lui, pe familia lui, după cum unii se descarcă pe membrii familiei lor. Adesea, toate nerezolvările şi neîmplinirile personale alimentează mânia şi violenţa domestică, verbală şi, din nefericire, şi cea fizică. Acelaşi Iov spune: Domnul a dat, Domnul a luat, cum a voit Domnul aşa s-a şi întâmplat. De ce? Pentru că era convins că orice s-ar fi întâmplat la un anumit moment Dumnezeu îi va rândui cele de folos, corespunzător cu statura şi credinţa lui. Iov a fost certat de prieteni pentru răbdarea sa după cum şi Hristos a fost admonestat pe cruce pentru a-Şi arăta puterea nimicitoare. Vedeţi? Suntem instigaţi la violenţă, la ură, la dispreţ, dar opusul, normalitatea, este în iertare, în răbdare, în dragoste necondiţionată.
Din zbatere se nasc şi lucruri frumoase, din crize izvorăsc idei măreţe, fiindcă atunci când intervine judecata, se instaurează echilibrul, dreptatea. Violenţa o regăsim pretutindenea, pornind de la limbaj şi celelalte forme de comunicare şi trecând prin locaţiile pe care omul le frecventează. Chiar dacă instinctul de supravieţuire ne instigă la violenţă, în afara momentelor extreme, avem datoria de a ne controla. Orice formă de violenţă asupra noastră, asupra celor din jur şi asupra divinităţii este lipsă de raţiune şi de sentiment“.
Doamna profesor Viorica Mititelu a provocat un brainstorming în rândul participanţilor şi a subliniat importanţa stăpânirii de sine, complicaţiile violenţei în general şi în situaţii specifice, dar mai ales în rândul elevilor. Cuvântul doamnei profesor a fost concluzionat de lozinca „NU VIOLENŢEI!“.
Au luat cuvântul, de asemenea, şi cadrele didactice prezente la eveniment. În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi materiale multimedia care au oferit relevanţă expunerilor.
În cadrul aceluiaşi program va fi organizată o expoziţie de lucrări artistice pe tematica prezentată. Cele mai bune lucrări vor fi premiate de Parohia Conţeşti.
După vernisaj, lucrările vor fi licitate, iar fondurile vor fi depuse într-unul din conturile dedicate victimelor incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti, din seara zilei de 30 octombrie 2015. (Pr. Eduard Alexandru Smău)