„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţă Pro Vita la Centrul „Providenţa“
Sâmbătă, 12 martie 2016, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Grigorie Dialogul, a cărui Liturghie se săvârşeşte în timpul Postului Mare, la Centrul „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în faţa unui auditoriu numeros, s-a desfăşurat a doua conferinţă Pro Vita din cele şase organizate în Protopopiatul 3 Iaşi.
La eveniment au participat şi preoţii din Cercurile pastorale 3, 4 şi 5, împreună cu credincioşii din parohiile lor. Conferinţa cu titlul „Familia creştină astăzi - provocări şi perspective“ a fost susţinută de părintele Mihai Iordăchescu de la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ - Ezăreni, la care s-au adăugat şi invitaţi care împărtăşesc activităţile Pro Vita, dintre care îl amintim pe părintele diacon Stephen Holley (SUA), împreună cu domnul Paul Amăroaie, în calitate de translator.
Conferinţa a fost moderată de părintele protopop Mihail Roşu, care, în deschiderea evenimentului, a prezentat scopul şi utilitatea acesteia, anume redescoperirea şi întărirea valorilor familiei tradiţionale. În continuarea conferinţei, a avut loc un recital muzical oferit de grupul vocal-instrumental „Nectarios“, condus de domnul Daniel Popa, care a interpretat piese din repertoriul compozitorului Anton Pann. În cadrul conferinţei, invitaţii au subliniat că familia creştină este expresia iubirii curate dintre bărbat şi femeie, întărită în frica lui Dumnezeu şi întemeiată cu scopul dobândirii mântuirii şi că pentru atingerea idealului mântuirii prin viaţa de familie este nevoie, în primul rând, de iubire jertfelnică, după chipul iubirii, mai puternice decât moartea, a Mântuitorului Hristos pentru fiinţa umană, iubire transpusă în Jertfa de pe Cruce. De asemenea, s-a evidenţiat că mentalitatea societăţii contemporane slăbeşte unitatea familiei, dragostea şi fidelitatea dintre soţi, dar şi naşterea şi creşterea copiilor. Cele mai mari provocări cu care se confruntă familia astăzi sunt avortul, contracepţia, divorţul şi, tot mai vocală în ultima vreme, homosexualitatea. Aceste aspecte au fost discutate pe larg de către participanţi şi invitaţi printr-o serie de întrebări şi răspunsuri, concluzionându-se că familia tradiţională este temelia societăţii şi că, atunci când familia tradiţională este pusă în pericol, se urmăreşte de fapt destabilizarea întregii societăţi. În finalul conferinţei, participanţii au asistat la un moment artistic oferit de către grupul folcloric „Tezaurul“ din satul Ciurbeşti, comuna Miroslava, condus de doamnele Eugenia Stan şi Liliana Costea, grup fondat cu scopul afirmării şi apărării valorilor satului tradiţional românesc. (Pr. Mihai Iordăchescu - Parohia Ezăreni)