În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Conferinţă semestrială preoţească cu tema „Preotul şi tânărul împreună pe drumul către Dumnezeu“
În Arhiepiscopia Iaşilor au debutat conferinţele pastoral-misionare corespunzătoare primului semestru al anului 2016, cu întâlnirea preoţilor din protopopiatele Dorohoi şi Darabani. În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care anul acesta a fost declarat şi „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox“, tema conferinţei a fost aşezată sub genericul „Preotul şi tânărul, împreună pe drumul către Dumnezeu“.
Întâlnirea preoţilor din Dorohoi şi Darabani a debutat luni cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din sobor au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonator al Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părinţii protopopi Stelian Ciurciun şi Constantin Pânzariu, precum şi tineri preoţi slujitori din cadrul celor două protopopiate. La slujba arhierească, ce a început cu citirea rugăciunii de dezlegare, răspunsurile liturgice au fost date de Corul ATOR Dorohoi, dirijat de părintele Ionuţ Apetrei.
După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei, în sala Teatrului Dorohoi. În cuvântul de deschidere, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut apel la o atitudine corectă a slujitorilor Bisericii faţă de tineri: „Nici nu ne dăm seama cât de receptivi sunt cei mai mulţi dintre tineri, în ciuda unei vieţi şi a unei adolescenţe uneori pline de păcat. Aceşti tineri, care par pentru unii ca fiind pierduţi, plini de patimi şi vicii şi fără nici o şansă de recuperare, în ciuda acestor lucruri, au în ei o curăţenie sufletească, deşi şi-au pierdut-o pe cea trupească, în cele mai multe cazuri. Cred că tinerii pot să-şi găsească sensul vieţii, după multe rătăciri şi căutări pe aiurea, în ograda Bisericii. Sunt foarte mulţi care au făcut deja acest lucru, inclusiv la nivelul unora dintre parohiile arhiepiscopiei noastre sau alte altor eparhii“.
Tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ci şi prezentul ei
Pregătirea conferinţei semestriale s-a organizat cu ajutorul Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele coordonator Nicodim Petre fiind prezent la eveniment. Printre ideile principale enumerate de părintele Nicodim Petre în legătură cu tema conferinţei s-au numărat şi următoarele: tinerii sunt categoria de vârstă cea mai vulnerabilă; fiecare generaţie este un nou popor ce trebuie evanghelizat; tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ci şi prezentul ei; entuziasmul, forţa şi energia tinerilor pot fi folosite în lucrarea Bisericii; cel mai bun misionar în rândul tinerilor este chiar tânărul; tinerii au nevoie să fie împreună - de ce să nu fie împreună în Biserică?.
În partea a doua a întâlnirii, după ce preoţii participanţi au vizionat un film cu răspunsurile mai multor tineri ieşeni la întrebări privind aşteptările lor din partea clerului, a urmat prezentarea tinerilor Diana Elena Siminciuc şi Andrei Grosu, care au încercat să răspundă la întrebări de genul „De ce am eu nevoie, ca tânăr, de preot?“, „Care este rolul tânărului în Biserică?“ sau „De ce au nevoie preoţii de tineri?“. Expunerea a suscitat un viu interes în rândul auditoriului şi a fost urmată de o serie de întrebări şi dezbateri legate atât de tema conferinţei, cât şi de preocupări conexe.
La final, IPS Mitropolit Teofan i-a primit în audienţă pe preoţii care au solicitat acest lucru.