„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie
Ieri, 15 septembrie 2017, a avut loc în Sala „Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie în învăţământul preuniversitar în judeţul Iaşi. La întrunire au fost prezenţi mai mulţi invitaţi, printre care Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. inspector Cristian Alexandru Barnea, d-na prof. Denisa Mănoiu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, precum şi reprezentanţi ai celorlalte culte şi ai asociaţiilor de părinţi.
În Sala „Iustin Moisescu“ a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi a avut loc ieri consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Iaşi. În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt celor prezenţi: „Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, un om foarte bine pregătit întru cele ale educaţiei şi cele ale culturii, spune într-o carte că nu s-a întâmplat niciodată să predice fără să se pregătească înainte. Vlădica Antonie avea darul cuvântului, iar informaţiile pe care le rostea curgeau într-un mod sintetic şi coerent, dar întotdeauna când se prezenta în faţa credincioşilor, se pregătea pentru cuvântul pe care avea să-l rostească. Îndemnul meu pentru dumneavoastră, profesorii de religie, este acelaşi: chiar dacă unii dintre dumneavoastră aveţi ani mulţi la catedră şi experienţă, să nu vă prezentaţi - cât vă ajută Dumnezeu - în faţa copiilor fără să vă pregătiţi înainte“.
Câteva sfaturi au fost adresate profesorilor şi de către părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „În primul rând, i-am îndemnat pe profesori să aibă curaj şi să nu se teamă de absolut nimic, pentru că Dumnezeu este de partea noastră. În al doilea rând, le-am spus să aibă grijă la elementele de dezvoltare personală, spirituală, academică şi să refuze cu orice chip comoditatea plafonării. În al treilea rând, le-am amintit să se gândească la nevoile reale de creştere ale copiilor pe care îi învaţă religia, pentru că ea nu este doar una dintre materii, ci religia, alături de alte informaţii şi de alte forme de cunoaştere, poate să ajute omul să crească într-un mod relevant pentru societatea în care trăim, dar în acelaşi timp pentru destinul său veşnic, care este Împărăţia lui Dumnezeu“.
„Ne-am bucurat de binecuvântarea şi cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care ne dă puterea şi curajul de a continua să fim parteneri educaţionali de succes. Ne-am bucurat şi de prezenţa reprezentanţilor celorlalte culte, cât şi de prezenţa doamnei Otilia Istrate de la Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie. În ceea ce priveşte ordinea de zi, am pus în lumină aspecte legate de anul şcolar 2017-2018 şi traseele pe care le avem de urmat, astfel încât să îmbunătăţim calitatea procesului educativ, axându-ne pe elementele de noutate. Sperăm că vom avea un an la fel de fructuos în privinţa competiţiilor şi olimpiadelor şcolare, pentru că anul trecut a fost unul de succes, cu multe premii şi locuri I la faza naţională, atât în zona seminariilor vocaţionale, cât şi în zona învăţământului de masă. A fost o întâlnire de suflet, cu un mesaj încurajator de a merge mai departe, dat fiind statutul disciplinei noastre, care este unul oarecum devaforizat în anumite contexte. Noi credem că vom transforma aceste provocări în oportunităţi de a face disciplina religie una de bază“, a declarat inspectorul Denisa Mănoiu.
Consfătuirea judeţeană a profesorilor de religie are loc în fiecare an, fiind un moment în care se dezbat noutăţile metodologice, se trece în revistă activitatea din anul anterior şi se fac propuneri de îmbunătăţire pentru noul an şcolar.