„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om a sădit vie și a dat-o lucrătorilor și a plecat departe pentru multă vreme. Și, la timpul potrivit, a trimis la lucrători o slugă ca să-i dea din rodul viei. Lucrătorii
„Contribuţia Bisericii botoşănene la Unirea din 1918”
În Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” - Albeşti, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, a avut loc duminică, 12 august 2018, conferinţa „Contribuţia Bisericii botoşănene la Unirea din 1918”. Aceasta s-a desfăşurat la Căminul cultural din Albeşti.
Preoţii din Cercul misionar „Sfântul Mina” - Albeşti, creştinii din Parohia Albeşti şi peste 120 de persoane din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani au participat duminică, 12 august, la conferinţa „Contribuţia Bisericii botoşănene la Unirea din 1918”. După un cuvânt de introducere, preotul paroh Fredolin Drobotă a prezentat publicului pe părintele Iordachi Ioan de la Parohia „Ziua Crucii” Botoşani, care a pregătit conferinţa. De asemenea, au fost prezentaţi membrii Corului misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani, coordonat de preotul misionar protopesc Petru Fercal şi dirijat de studentul Gheorghe Bulboacă, şi Corul „Sfânta Teodora de la Sihla” al ATOR Albeşti, dirijat de pr. Alexandru Baciu de la Parohia Măşcăteni. Tema cu titlul „Biserica botoşăneană şi Marea Unire” s-a vrut a fi o prezentare a contribuţiei Bisericii din Botoşani şi Dorohoi la făurirea Unirii din 1918. Pentru început s-a prezentat, în general, ideea unităţii la români şi apoi evenimentele anilor 1916-1919, anii războiului, cele trei episoade ale unirii şi lupta pentru recunoaşterea Unirii.
În partea a doua, s-a pus accentul pe contribuţia clerului şi a credincioşilor atât în timpul războiului, cât şi pe acele personalităţi botoşănene participante la unire. Dacă pe front au luptat mii de soldaţi, fii ai Bisericii botoşănene, alături de 28 de preoţi, 63 de cântăreţi bisericeşti, şase monahi şi 33 de monahii, în spatele frontului, adică în satele judeţului, clerul şi credincioşii au adus chiar şi jertfă pentru susţinerea războiului, pentru îngrijirea răniţilor, a orfanilor, a refugiaţilor şi chiar a prizonierilor de război. După expunerea temei, cele două coruri au prezentat cântări patriotice, poezii în cinstea Unirii, cântări care au preamărit familia şi imne de recunoştinţă faţă de părinţi.
„Ziua de astăzi (n.r. duminică) a fost una de sărbătoare pentru enoriaşii parohiei noastre, datorită temei care s-a ţinut, a cântecelor interpretate şi a poeziilor patriotice care s-au recitat. Unii oameni au ascultat cu lacrimi în ochi momentul artistic, iar cei din sală au participat activ alături de cei care au fost pe scenă”, a relatat preotul paroh Fredolin Drobotă. Toţi invitaţii au fost poftiţi în sala de mese la agapa frăţească pregătită de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani şi de Parohia Albeşti. „În organizarea acestui eveniment s-au depus eforturi deosebite, însă rezultatele obţinute dovedesc că avem oameni cu dragoste de ţară şi Biserică, dornici de a mărturisi Evanghelia Mântuitorului şi a contribui la dezvoltarea comuniunii între creştini”, s-a exprimat preotul Petru Fercal.