„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Copii din ţară şi străinătate în tabără la Putna
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, 37 de copii din Irlanda, Belgia, Franţa, Olanda, Spania, Republica Moldova şi, bineînţeles, din România au participat între 16-26 iulie la Tabăra de tradiţie şi spiritualitate organizată în fiecare an de către Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. Destinaţia taberei din acest an a fost Mănăstirea Putna, ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
Tabăra de tradiţie şi spiritualitate şi-a propus să ofere şansa copiilor participanţi de a-şi cunoaşte originile, de a învăţa şi de a descoperi modul firesc de trăire a credinţei ortodoxe şi de a îmbina arta, sportul, comunicarea, dansul şi excursiile în aer liber cu rugăciunea, fapta bună şi urmarea îndemnurilor sfinţilor.
Întregul grup, alcătuit din cei 37 de copii şi cei 15 voluntari, cu toţii dornici de a descoperi credinţa vie ce izvorăşte din inima Bucovinei, s-a bucurat de o primire călduroasă din partea obştii de călugări de la Mănăstirea Putna, avându-l ca deschizător de drumuri şi de inimi pe părintele stareţ, arhimandritul Melchisedec. Acesta i-a susţinut îndeaproape pe copii, urându-le: „Bine aţi venit!” în cadrul Sfintei Liturghii la care au participat şi părinţii însoţitori, pr. Călin Florea şi pr. Bogdan Valeriu Cârdu, iar apoi oferindu-le copiilor, cu multă dragoste, sfaturi, reviste şi cărţi cu tematică duhovnicească.
Timp de 10 zile, copiii au descoperit frumuseţea sculpturii simbolurilor româneşti, alături de tânăra familie de sculptori Lucian şi Octavia Lois, au pictat icoane pe sticlă, au deprins ritmul dansului popular, au cântat atât tropare, cât şi cântece de drumeţie, şi-au dezvoltat abilităţi de comunicare atât cu cei din jur, cât şi cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii inimii. Pentru că entuziasmul, creativitatea şi originalitatea copiilor sunt un bun exemplu pentru cei mai mari, sportul, jocul şi teatrul de umbre au fost doar câteva din modurile prin care aceştia au fost invitaţi să se exprime.
În a doua jumătate a taberei, copiii l-au întâmpinat cu mult entuziasm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, care a străbătut de-a latul întreaga Românie, desăvârşind astfel bucuria lor. Totul a culminat pentru copiii participanţi la tabără cu o excursie la cota 1200, la Schitul „Sfântul Proroc Ilie - Salaş”, însoţiţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif şi de Părintele Arhimandrit Melchisedec, după ce, în aceeaşi zi, au participat la Sfânta Liturghie arhierească.
Dacă ar fi să rezumăm întreaga experienţă în câteva cuvinte, le-am putea alege negreşit pe acestea: „lărgirea inimii şi ospitalitatea”. De la disponibilitatea lui Ciprian Florentin Creţan, director al Scolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare”, care ne-a pus la dispoziţie terenurile de sport ale şcolii, la mesele delicioase şi pline de bunătăţi tradiţionale de la arhondaricul mănăstirii, şi până la bucuria şi generozitatea cu totul deosebite cu care am fost primiţi de părintele stareţ, copiii au înţeles că această ospitalitate, alături de alte virtuţi creştine, cum ar fi curajul, credinţa şi smerenia, nu vin de azi, de ieri, ci din moşi-strămoşi, de la însuşi Sfântul Ştefan Voievod, şi chiar mai înainte de acesta.
(Mihaela Cârdu)