„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Copiii din corul Parohiei Pleşani, în vizită la Iaşi
În ziua prăznuirii Sfintei Muceniţe Filofteia, 16 copii din corul Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ - Pleşani, comuna Călăraşi, coordonaţi de pr. paroh Andrei Costin şi însoţiţi de doamna educatoare Carmen Ghiţun, au poposit pentru o după-amiază în capitala Moldovei, drept recompensă pentru activitatea lor şcolară şi cea desfăşurată în cadrul parohiei.
Prima oprire pentru cei 16 copii a fost la Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi, unde membrii comisiei administrative ne-au întâmpinat cu o masă caldă şi au prezentat copiilor noţiunea de colegiu, precum şi expoziţia de icoane pe lemn şi schiţe „Icoană şi tradiţie“ din holul instituţiei. Am pornit apoi către Catedrala Mitropolitană, unde ne-am închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, la care copiii au mare evlavie. Bineînţeles că nu a fost trecut cu vederea „Orăşelul copiilor“, amenajat în centrul Iaşului, unde cei mici au admirat o mare de lumini şi personaje.
Scopul vizitei la Iaşi a fost audiţia unui cor, copiii făcând parte din corul bisericii din Pleşani. De aceea, în continuarea drumului nostru ne-am îndreptat paşii către Biserica „Sfântul Nectarie“, unde ştiam că va concerta Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Am fost bine primiţi de părintele paroh Petrică Lehaci, care le-a oferit copiilor un loc în faţă şi, vreme de un ceas, s-au bucurat alături de zecile de credincioşi de bucuria cântului străbun. La sfârşit, toţi copiii au primit câte o iconiţă cu Sfântul Nectarie, s-au închinat şi, mulţumind Domnului pentru bucuria acestei zile, au pornit cu voioşie şi cu multe de povestit către casele lor, aflate la 65 km de Iaşi.
Toate acestea au avut loc datorită bunei colaborări a Bisericii cu Şcoala, pentru care mulţumim doamnei director Marinică Nazarcu şi doamnei primar Elena Vrajotis. Mulţumim, de asemenea, Colegiului „Sfântul Nicolae“, domnilor Valentin Iulian Ţoc şi Cezar Cârlan pentru amabilitatea şi promptitudinea de care au dat dovadă. Am avut o singură condiţie pusă copiilor, ca din bucuria acestor clipe petrecute la Iaşi să împărtăşească şi altora, una din metode fiind vestirea Naşterii Domnului prin colind la casa unde nu mai este Lumina, precum şi la bătrânii din satul lor aflaţi în neputinţă. (Pr. Andrei Costin)